Музика

ONE Brass!!!

Концерт на 2 юли от 20.00 часа в Голямата зала на Военния клуб

ONE Brass!!!


◊ ЕДНА НЕЗАБРАВИМА ВЕЧЕР В ЦАРСТВОТО НА BRASS ИНСТРУМЕНТИТЕ
 
За първи път в София - музиканти от пет европейски оркестри се събират на 2 юли, неделя, 20.00 часа за концерт в Голямата зала на Военния клуб.
 
Прочутите "Картини от една изложба" от Мусоргски, както и авторите Шостакович, Габриели и Кейрън Андерсън ще звучат в оригинални аранжименти за Brass състави. Всички произведения са премиери за България!
 
Нов симфоничен оркестър (България), Симфоничният оркестър на Люблянското радио и телевизия (Словения), Йена Филхармония (Германия), Бохуслав Мартину оркестър от Чехия и Катовице Филхармония (Полша) са партньори в Европейската мрежа на оркестрите (ONE), в която членуват още Оркестър на Пикардия, словашки оркестър "Симфониета Жилина" и Университета за творчески изкуства Кентърбъри, Великобритания.
 
Концертът е съфинансиран от Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз.
 

ONE®, иновативната Мрежа от оркестри за Европа (Orchestra Network for Europe) е създадена през 2003 г. по инициатива на Оркестъра на Пикардия (Франция). Тя предлага на симфоничните оркестри една новаторска авантюра.

Европейската комисия спонсорира ONE® посредством 4 субсидии на програма „Култура“ (понастоящем "Творческа Европа") в продължение на 4 периода. Всичко започва от ONE® – Мрежа от оркестри за Европа (2005–2006 г.), след това тя прераства в ONE® ново измерение (2007–2009 г.), разширява се до ONE® крачка напред (2009–2011 г.) и ONE® e повече /игра на думи в превод „ЕДНО е повече”/ (2011–2015 г.).

Тъй като членовете на ONE® са симфонични класически оркестри с постоянна дейност, основната цел на мрежата е да се въведе интензивно сътрудничество между тези институции за сценично изкуство.

Освен това, поради обвързаността на ONE® с принципа, че културата играе жизненоважна роля в социалното и човешкото развитие, тя не ограничава дейността си само до подготвяне и провеждане на концерти, но се е заема да покори нови територии, като се отваря към нови въпроси, пространства и деятели.

През годините тя запази своето ядро от партньори и асоциирани партньори, получи подкрепа и разшири обхвата си. До ден днешен тя все още е единствена по рода си мрежа от класически симфонични оркестри в Европа. 


Автор: НСО
28.06.2017 г. 16:35
Посетено: 549
Етикети: ONE®, концерт, Нов симфоничен оркестър, Европейска мрежа на оркестрите, ONE Brass
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26030-one-brass