Музика

Симфоничният оркестър на БНР закрива концертния сезон с премиера за България

Концерт на 9 юни от 19:30 ч. в зала “България”

Симфоничният оркестър на БНР закрива концертния сезон с премиера за България
Диригент: Константин Добройков


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 юни, петък, от 19.30 ч. в зала “България” Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще закрие концертния сезон 2016/2017 с българската премиера на „Harmonielehre“ („Хармония за оркестър“) от Джон Адамс. Американският композитор-минималист е един от най-известните съвременни автори, чиято силна и ярка музика е вдъхновение за много музиканти.


Произведението (Harmonielehre) е създадено по сън, в който голям кораб се издига от залива на Сан Франциско към небето. “Harmonielehre” е любимо произведение и на своя автор Джон Адамс, който през този сезон е гост-композитор на Берлинската филхармония и дебютира там като диригент именно с „Хармония за оркестър“.


Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни и “Тъй рече Заратустра” от Рихард Щраус, създадено по едноименната книга на немския философ Фридрих Ницше. Премиерата на творбата  през 1896 г. във Франкфурт  е дирижирана от самия автор.


Поради заболяване на главния диригент, последният за сезона концерт на Симфоничния орекстър на БНР ще бъде дирижиран от Константин Добройков. Той е завършил НУМТИ “Добрин Петков” – Пловдив и Idyllwild Arts Academy. Учи ударни инструменти и оркестрово дирижиране в Oberlin Conservatory of Music. През 2010 г. завършва оркестрово дирижиране в University of North Carolina - School of the Arts, а през 2013 г. защитава докторска степен по музикални науки със специалност оркестрово дирижиране в Boston University. От 2013 г. Константин Добройков е един от главите диригенти на Държавна Опера - Пловдив, а от 2016 г. работи и със Симфоничния оркестър на БНР.           


Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България”, рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4), както и в мрежата на ticketsbg.com.
            

Входът е свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА “Проф. Панчо Владигеров” и АМТИИ – Пловдив срещу показана ученическа или студентска карта.
Автор:
БНР
Публикация:
09.06.2017 г. 10:48
Посетено:
783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25913-simfonichniyat-orkestar-na-bnr-zakriva-kontsertniya-sezon-s-premiera-za-balgariya