Музика

Камерен концерт на виолончелиста Стефан Хаджиев и цигуларката Шарлот Макле

28 май, 19:30 часа, „Червена зала” - Център за култура и дебат "Червената къща"

Камерен концерт на виолончелиста Стефан Хаджиев и цигуларката Шарлот Макле
Стефан Хаджиев


◊ ПОКАНА

На 28 май (неделя) от 19:30 Шарлот Макле (цигулка) и Стефан Хаджиев (виолончело) ще изнесат камерен концерт в „Червена зала” на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”. Двамата ще изсвирят „Пасакалия” от Йохан Халворсен, Dhipli Zyia от Янис Ксенакис, Френска сюита № 3 от Й. С. Бах и Опус № 7 от Золтан Кодай. Концертът е част от програмата на платформата за документално изкуство В/ХОД.

Макле и Хаджиев започват своята съвместна дейност, провокирани от идеята да потърсят нещо различно от вече установените норми в интерпретирането на музикални произведения в абсолютно всички епохи на камерната музика. Фокусират се най-вече върху търсенето на различни методи за звукоизвличане и начините, по които може да бъде формирано времето в музиката, без да бъде пренебрегван или променян нотния текст, както и цялостната концепция на композитора.

Първото изпълнение за вечерта ще бъде „Пасакалия” на норвежкия композитор и диригент Йохан Халворсен. „Пасакалия” е базирана на тема, написана от Г. Ф. Хендел, върху която Халворсен развива серия от виртуозни вариации.

Ще чуете и Dhipli Zyia – дуо за цигулка и виолончело, базирано на разнообразни ритмически и полиритмични елементи на гръцко-френския архитект, инженер, музикален теоретик и композитор Янис Ксенакис. Ксенакис е една от най-влиятелните фигури в света на експерименталната и модерна музика през ХХ и XXI век. Той е един пионерите, които използват математически модели при композирането на музика, като теория на множествата, теория на вероятностите и теория на игрите. Освен това Ксенакис има голям принос в развитието на електронната и електроакустична музика. Интегрира музика с архитектура като проектира пространства специално за изпълнения на конкретно написана за тази цел музика.

Френската сюита № 3 от Й. С. Бах е написана първоначално за пиано (чембало), но тази вечер ще имате възможност да я чуете във вариант за цигулка и виолончело. Сюитата включва шест части, всяка от които има характера на старинен танц, но с наситена полифонична структура.

Концертът ще завърши с Опус № 7 от унгарския композитор Золтан Кодай – дуо за цигулка и виолончело. Подобно на Барток, Кодай използва фолклорът като основа, върху която развива своята музикална концепция. Дуото за цигулка и виолончело не прави изключение. То се състои от три мащабни и сложни като конструкция части, в които Кодай интегрира елементи от унгарския и централноевропейски фолклор с различни композиционни техники и похвати, характерни за западноевропейската музикална култура. В своето дуо, Кодай проявява изключителна креативност в начина, по който използва комбинацията между цигулка и виолончело, като разгръща огромен спектър от възможности, които двата инструмента могат да предложат.

 

Входът за събитието е 12/10 лв. Входът за журналисти е свободен.

За резервации: свържете се с нас на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32, e-mail office@redhouse-sofia.org или направете резервация сами на: http://www.redhouse-sofia.org/Event


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
26.05.2017 г. 14:54
Посетено:
1080
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25810-kameren-kontsert-na-violonchelista-stefan-hadzhiev-i-tsigularkata-sharlot-makle