Музика

Два вълнуващи концерта в Софийска филхармония

Концерти на 28 и 30 май в Зала "България"

Два вълнуващи концерта в Софийска филхармония

◊ ПОКАНА

• На 28 май на сцената на зала „България“ в концерта „Любовни сцени“ ще оживеят, изваяни от музика, различните проявления на човешката любов – чистата обич на Ромео и Жулиета и смъртоносната страст на Саломе. Музиката на Берлиоз и Рихард Щраус облича тези вечни образи във вдъхновена и вдъхновяваща красота.

В програмата:

. Рихард Щраус - Танц на седемте воала из оп. „Саломе“
. Феликс Менделсон-Бартолди - Концерт за цигулка и оркестър
. Ектор Берлиоз - Из „Ромео и Жулиета“ - драматична симфония по Шекспир

Под диригентството на Ари ван Бейк и със солист Стефан Тарара, цигулка.


• На 30 май немският квартет Quadro Nuevo ще ни изпрати в друго измерение на любовта в концерта „The End of the Rainbow”. Съставът е известен като европейският отговор на аржентинското танго. Но музиката им е много повече. Тя смесва страстни танга, изкусителни арабески, мелодии от стара Европа, балкански суинг и средиземноморска лекота – в една обща любов към носталгично-акустичната музика.

В репертоара им спиращата дъха интензивност на Астор Пиацола среща чувствената виртуозност и страстта, с която четиримата музиканти пренасят уникалното околосветско приключение в реално време - тук и сега.

Почти забравени песни, твърде ценни, за да бъдат изгубени, ще прозвучат в изпълнение на четиримата виртуози на интригуващи инструменти като арфа, цитра, саксофон, мандолина перкусии, акордеон, бандонеон и вибрандонеон, и Софийска филхармония с диригент Славил Димитров.

* * *

Драматичната симфония „Ромео и Жулиета“ на Берлиоз дължи своето съществуване на кралския подарък от 20 000 франка, който Паганини прави на Берлиоз след един концерт, на който публично коленичи през композитора и го нарича наследник на Бетовен. Симфонията е вдъхновена от Деветата симфония на Бетовен и носи южния полъх от впечатленията на престоя на композитора в Италия.

Знаменитата сцена на Танца със седемте воала на Саломе от едноименната опера на Рихард Щраус облича в изключително „картинна“ музика историята на пагубното сладострастие на Ирод и нараненото честолюбие на Саломе. Воалите падат бавно, като листа на роза…

Бурните страсти от тези произведения ще прозвучат под палката на Ари ван Бейк, носител на френския Орден на изкуствата и на множество награди за своя принос за развитието на музикалното изкуство. Всепризнат майстор на детайла и нюанса, той вече е очаровал българската публика в предишния творчески сезон на Софийска филхармония.

Поразително красивият Концерт за цигулка на Менделсон, ще прозвучи в изпълнение на Стефан Тарара, някога дете-чудо, а днес изпълнител със световна известност, за когото пресата казва: „Стефан Тарара беше приветстван като звездата на вечерта - един спиращ дъха виртуоз. Неговата удивителна интерпретация на Паганини спечели гръмки аплодисменти.“ „Но това не е всичко. Публиката беше зашеметена най-вече от зрелостта на интерпретацията на Стефан Тарара... Нищо не изглеждаше просто научено, всичко беше дълбоко усетено.“

След първото си гостуване у нас през 2014 г., Quadro Nuevo идва за втори път! Музикантите с над 3000 концерта и невероятен успех по цял свят тази година ще представят програмата си за квартет и симфоничен оркестър.

Quadro Nuevo са:
Евелин Хубер - арфа, цитра
Муло Франсел – саксофон, кларинет, мандолина
Д. Д. Ловка - бас, перкусии
Андреас Хинтерзеер - акордеон, бандонеон, вибрандонеон


Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
23.05.2017 г. 16:39
Етикети:
концертиСофийска филхармония
Ари ван Бейк
Стефан Тарара
Quadro Nuevo
Посетено:
1101
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25804-dva-valnuvashti-kontserta-v-sofiyska-filharmoniya