Музика

Джаз за деца. Първите седем години

Празнично! В събота, 20 май, от 17:00 часа в Чайната

Джаз за деца. Първите седем години


◊ ПОКАНА

На 20 май 2017 г. от 17 часа музикантите от Фондация „Джазтет” и всички техни приятели и пораснали джаз деца ще отпразнуват шумно и радостно първите седем години на инициативата.

Заедно с това в градината на „Чайната” художникът Теодор Лихо ще подготви специална изложба с лицата на "Джаз за деца", рисунки и мили моменти от историята на проекта. В основната формация ще участват:

. Венцислав Благоев – тромпет
. Александър Куманов – китара
. Теодор Петков – пиано
. Веселин Веселинов-Еко – контрабас
. Стоил Иванов – барабани

. Невена Григорова - перкусии
деца, родители, приятели - песни, танци, усмивки


Къде: „Чайната”, ул. "Бенковски" 11, гр. София
Кога: 20 май 2017 г.,17 часа
Вход: 5 лв - за деца, 7 лв - за възрастни

 

◊ ПРОЕКТЪТ

Концертите „Джаз за деца” започват през май 2010 години по инициатива на известния български тромпетист Венци Благоев и млади джаз музиканти в столичния клуб „Чайната”. Проектът представя джаза като достъпна и забавна музика, давайки възможност на малки и големи да импровизират заедно с млади и утвърдени музиканти, да се запознаят с различните стилове и инструменти.

Репертоарът включва популярни български и чуждестранни детски песни в джазов аранжимент, както и класически пиеси с участието на децата.

Вече седма година проектът се реализира много успешно в клубове, училища, детски центрове, градини, на джаз фестивали и сцени из цяла България – Пловдив („Дни на музиката в Балабановата къща”), Стара Загора („Джаз форум Стара Загора”), Благоевград („Благоевград джаз фест”), Русе („Мартенски музикални дни”), Бургас („Джаз в Бургас”), Велико Търново („Дикси джаз фест – Велико Търново), Банско („Джаз и бански песни за деца”, Веляновата къща), Плевен и много други.

През 2012 година „Джаз за деца” получава наградата „Златно перо” за принос към българската култура, а през 2016 г. - “ПроКултура” за принос за развитието на достъпа на младите хора до културата.

 


Автор:
Фондация "Джазтет"/Jazztet Foundation
Публикация:
17.05.2017 г. 18:19
Посетено:
982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25746-dzhaz-za-detsa-parvite-sedem-godini