Музика

Нео Ба/Рок с Патрик Ертън в Софийска филхармония

Концерт на 18 май от 19 ч. в зала "България"

Нео Ба/Рок с Патрик Ертън в Софийска филхармония


◊ ПОКАНА

На 18 май, от 19 ч. в зала „България“ концертът Нео Ба/Рок ще ни срещне отново с Патрик Ертън, не само прекрасен чембалист, органист и диригент със силно излъчване, но и харизматичен лектор, който превръща концертите си в място не просто за представяне, а за споделяне на музиката.

Той ще ни поведе в замисленото от него пътешествие от барока на XVIII век до неговите проявления в XX век. В програмата от произведения на Бах, Респиги и Прокофиев ще проследим как тежко претовареният от мъчително отиващия си романтизъм, ХХ век търси изход от душната му болнична стая и се обръща назад, към Барока (частично и към късния Ренесанс), т. е. към епохите, в които музиката е по-трезво изкуство.  

Един от интересните акценти в програмата е Синфония (увертюра) към Кантата BWV 174 "Обичам Всевишния с цялото си сърце" на Бах, която ще прозвучи особено познато на любителите на неговите Бранденбургски концерти, защото… самият Бах използва цялата първа част на Бранденбургски концерт № 3, като добавя към струнния състав и духови инструменти.

Билети на касата в залата и в мрежата на Ивентим.

* * *

Патрик Ертън се обучава в редица престижни академии – Виенската академия, където учи орган и църковна музика при Алфред Митенхофер, Михаел Радулеску и Ервин Ортнер; продължава образованието си в Холандия, където изучава изкуството на клавесина, както и камерна музика при Тон Коопман и др. Лауреат е на органовите конкурси в Инсбрук (1983) и Брюге (1985). В момента Партик Ертън преподава камерна музика и импровизация в Кралската консерватория в Хага. Бил е преподавател на музикантите в Бароковия оркестър на ЕС, изнасял е майсторски класове в Московската държавна консерватория "Пьотр Илич Чайковски", в Сеул, в Рига, както и в Академията Моцартеум в Залцбург. Работата на Ертън с холандския диригент Ари ван Бейк го вдъхновява да развие и диригентските си умения. През последните години е канен да застава на пулта пред Оркестъра на Оверн, оркестъра на Камерната академия в Потсдам, Pas de loup Orchestra в Париж, Симфоничния оркестър на Кан, Латвийския радиооркестър, Мюнхенския камерен оркестър и други. Патрик Ертън е създател и ръководител на ансамбъла Les Inventions,  с който представят неизпълнявани досега творби от репертоара на ХVІІІ век.

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
15.05.2017 г. 23:06
Посетено:
976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25720-neo-ba-rok-s-patrik-ertan-v-sofiyska-filharmoniya