Музика

Световна премиера на симфония №6 "Каскади" от Васил Казанджиев

15 май 2017, 19:30 часа, Зала "България"

Световна премиера на симфония №6 "Каскади" от Васил Казанджиев


◊ СЪБИТИЕТО

Нов симфоничен оркестър
и
Софийска филхармония представят на 15 май, в зала „България” от 19.30 ч.

Световната премиера на симфония №6 "Каскади" от Васил Казанджиев
 
Герган Ценов пристига от Ню Йорк, за да дирижира този концерт.

В програмата още: "Антична сюита" от Иван Бакалов и Концерт за пиано №1 от Шостакович

Солисти: Надежда Цанова (пиано) и Петър Македонски (тромпет)


За историята на създаването на Шеста симфония „Каскади” от Васил Казанджиев
 
Думи от Герган Ценов:

На 25 април 2016 г. заедно с Нов симфоничен оркестър изнесохме концерт в Зала “България” под надслов “Българският авангард”, част от който концерт бе и изпълнението на Симфония №2 “Симфония на тембрите” на Васил Казанджиев. В процеса на подготовката за този концерт имах възможност многократно да се срещна и разговарям с Васил Казанджиев и някъде измежду тия наши срещи и намерих смелост да предложа на Маестро Казанджиев да напише симфония. Уговорката бе, че ако той напишеше симфонията, аз щях да се ангажирам с нейното изпълнение. За щастие не ми бе необходимо абсолютно никакво усилие да убедя президента на Нов симфоничен оркестър г-жа Юлия Христова премиерата да се състои именно с нейния оркестър. Отново на една от тия мои срещи с Васил Казанджиев той ми спомена, че има “нахвърляни” около трийсетина страници от нещо, което е имал плановете да превърне в кратка виртуозна пиеса за оркестър, но тези страници така си стояли в съвсем суров и незавършен вид. След концерта ни с Нов симфоничен оркестър се завърнах в Ню Йорк, напълно забравил за разговорите ми с Маестрото, докато след само месец и половина баща ми не ми се обади по телефона, за да ме уведоми, че Васил Казанджиев е завършил своята последна, Шеста симфония и иска да разговаряме. През летните месеци на същата година симфонията претърпява някои незначителни, чисто технически изменения, които не променят общия облик на творбата. Симфония №6 “Каскади” е завършена в окончателния си вид на 16 септември 2016 г., веднага е дадена за компютърно нотиране и месец и половина по-късно е записана студийно от мен и Симфоничния оркестър на Българското национално радиo, като записите се извършват в присъствието и под прякото ръководство на самия композитор.

Симфония №6 на Васил Казанджиев е от една страна произведение, което ярко се отличава от останалите негови предходни симфонии, но също така и следва някои утвърдени в творчеството на композитора идеи и композиционни похвати. Преди всичко, можем спокойно да кажем, че Шеста симфония е една типична творба на късния стил със своята ясна структурна логика, стилово единство и техническа пестеливост. По отношение на формалната логика, симфонията е изградена на принципа на закономерното редуване на виртуозни епизоди с епизоди, в които е налице една изключително статична вътрешна съзерцателност. Симфонията е изцяло подчинена на принципите на атоналната музика без да съществува строга сериална организация на материала. В чисто технически аспект, тембърът (така ефективен като формообразуващ фактор в много от по-ранните произведения на композитора) тук е неутрализиран почти напълно, като за сметка на това композиторът търси ключа към музикалното развитие в “добрите стари” методи на полифонията, хармонията и ритъма. Алеаториката и чисто импровизационните моменти тук са сведени до минимум и ако има такива, то те имат, може да се каже, интермедиен характер. В симфонията също така не присъстват каквито и да е фолклорни елементи - една тенденция, която е ясно утвърдена още в Четвъртата и Петата симфония и която тенденция говори за един ясно осъзнат вътрешен стремеж у композитора да се издигне над националното и типичното и да придаде едно по-универсално звучене, и съответно значение на звучащия материал. Специален интерес буди типа оркестрация, при която на пианото, дървените, медните и ударните инструменти е дадена силно изявена солистична роля, докато струнната група действа повече като балансьор на музикалната фактура. Между впрочем, именно тази изключителна виртуозност и солистичност на повечето от инструментите в оркестъра придава на симфонията до известна степен характера на концерт за оркестър.


Герган Ценов е основател и музикален директор на Камерен ансамбъл “Ценов” в Ню Йорк. Основната мисия на 13-членния струнен ансамбъл е да представя и популяризира българската класическа музика. Само за по-малко от две години от създаването на ансамбъла в самото сърце на нюйоркския Манхатън своята американска премиера получиха едни от най-значимите творби на композиторите Любомир Пипков, Александър Райчев, Лазар Николов, Симеон Пиронков, Иван Спасов и Васил Казанджиев.

Г-н Ценов получава първоначалното си образование по дирижиране в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” под ръководството на акад. Васил Казанджиев. По-късно той продължава своето обучение по дирижиране в Джулиард Скул в Ню Йорк в диригентския клас на Джеймс ДеПрийст. През 2007 г. г-н Ценов е поканен като диригентски стипендиант в рамките на Диригентската академия в Аспен (САЩ), където работи под ръководството на Дейвид Зинман. Други диригенти, с които Герган Ценов си е сътрудничил, са Курт Мазур, Майкъл Тилсън Томас, Джордж Манахан и Росен Миланов. Отново през 2007 г., непосредствено след завършването му на Джулиард Скул, Герган Ценов е поканен за главен диригент на оркестъра на Нюйоркския университет (NYU Symphony Orchestra). Най-скорошната му позиция като главен диригент е начело на нюйоркския New Amsterdam Symphony Orchestra.

В САЩ, където Герган Ценов живее и работи от 1999 година насам, той е работил с Филхармоничния оркестър на Орландо, Филхармонията на Масапикуа, New Amsterdam Symphony Orchestra, Broadway Bach Ensemble, Detroit Civic Orchestra и Младежкия оркестър на Филаделфия. Герган Ценов е изнасял концерти в Кенеди Център (Вашингтон), Карнеги Хол (Ню Йорк) и Линкълн Център (Ню Йорк).

Герган Ценов е носител на Наградата на Международната академия за изкуства и на Наградата на Фондация “Отворено общество” за своите постижения в областта на музиката. Той също таке е бил два пъти носител на стипендията на името на Бруно Валтер.

 



Автор:
НСО
Публикация:
14.05.2017 г. 18:43
Посетено:
1333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25712-svetovna-premiera-na-simfoniya-6-kaskadi-ot-vasil-kazandzhiev