Музика

Несломимият дух - Бетовен

Концерт на 17 май 2017 в Камерна зала "България"

Несломимият дух - Бетовен
 

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт "Несломимият дух - Бетовен"

17.05.2017, 19:00 ч., Камерна зала "България"

. Верустиния Щур-Овчинникова, цигулка
. Иван Лалев, виолончело
. Сава Димитров, кларинет
. Иля Овчинников, пиано 
 
В програмата:

. Трио за кларинет, виолончело и пиано си-бемол мажор, oп. 11
. Соната за цигулка и пиано №7 до минор, oп. 30 №2 
. Трио за цигулка, виолончело и пиано ре мажор, oп. 70 1

Билети на касата на Eventim.

   
◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Верустиния Щур-Овчинникова е представител на прочутата Руска цигулкова школа на Юрий Янкелевич. Завършила е Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ при Ирина Бочкова, Александър Бондурянский, Марина Яшвили, Александър Рудин. Лауреат е на Международния конкурс за цигулка „Глазунов“, VIII Международен конкурс за млади солисти, IV Международен конкурс „Виртуози на XXI век“, носител на специалната награда на Давид Ойстрах. Член е на фондацията на Ростропович, на Международната фондация „Владимир Спиваков“ и др.

Верустиния Щур-Овчинникова има активна международна кариера, която започва от детските й години и продължава и до днес - Япония, Корея, Австрия, Италия, Израел, Турция, Литва, Естония и др. Репертоарът й обхваща почти цялата музикална литература за цигулка - от ранна барокова музика до най-новите съвременни стилове и джаз композиции.

Проф. д-р Сава Димитров е завършил НМА „Панчо Владигеров“, специализирал в Париж. Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Доктор от 2007, доцент от 2010 и професор от 2013 г. От 2014 г. е редовен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и международни конкурси. Концертирал е в много състави като първи кларинетист и е участвал в турнета във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Холандия, Испания, Португалия, Гърция и др.           
 
Създава кларинетен квартет, който има изнесени концерти в България и Германия. Бил е солист на Софийската филхармония, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, на оркестър „Симфониета” към БР, на оркестър „Оркестрал”. Имал е самостоятелни рецитали в София и страната, в Австрия, Словакия и др. Има записи  като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът му включва произведения от всички епохи и стилове. Автор е на книгите „Българската кларинетна школа” (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011). Съставил е и е издал три сборника (2012, 2013, 2016) с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от проф. Сава Димитров.

Иван Лалев учи виолончело при Фелис Магенданс. Дебютира през 2001 г. в Ню Йорк, в зала „Уайл“ на Карнеги хол. Концертира в Европа и Америка. В периода 1999-2011 г. е първи виолончелист на симфоничния оркестър на Батан Руж, Луизиана. Работил е с диригентите – Роберто Абадо, Питър Унджин, Ицках Пърлман, Роберто Спано, Хю Уолф и Ленард Слаткин. През 1999 г. печели Първа награда на конкурса „MTNA” за камерна музика в Лос Анжелис.

Иля Овчинников е еблематичен представител на Руската школа за пианисти "Хайнрих Нойхаус". Завършва Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ със златен медал, след което защитава магистърска степен по Музикални изкуства. Негови преподаватели са  А. Наседкин, А. Рудин, А. Бондурянский.
     
Още като студент Иля Овчинников става лауреат на международни конкурси, между които Международен музикален конкурс „Сендай“ (SIMC, Япония, 2007), както и „Музикална фондация на Европа "Yamaha" (YMFE, 2002). През 2009 г. Иля Овчинников започва да преподава в Университета за музика "Сакуйо" в Япония. От 2012 насам той съчетава дейността си там с тази в Московския музикален колеж „Гнесин“.
      
Иля Овчинников е член на на музикални асоциации като Фондация "Руско изпълнителско изкуство“, „Сдружение на лауреатите на Международния конкурс „Чайковски“. Активната му концертна дейност включва Русия, Япония, Корея, Австрия и други страни. Изнася рецитали и концерти с различни оркестри, води майсторски класове, взема участие в много международни фестивали. Репертоарът му включва всички стилове в музикалната литература за пиано, от клавирната музика от 18. век до най-модерните съвременни композиции за пиано и джаз музика.



Автор:
Ралица Карагьозова
Публикация:
10.05.2017 г. 13:34
Етикети:
Иван ЛалевСава ДимитровБетовенмузикакамерен концерт
Иля Овчинников
Верустиния Щур-Овчинникова
Посетено:
1634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25673-neslomimiyat-duh-betoven