Музика

Джаз от световна класа със саксофониста Томи Смит и Биг бенда на БНР

"Yes and No" - концерт на 11 май 2017 г. от 19:30 часа в Първо студио на БНР

Джаз от световна класа със саксофониста Томи Смит и Биг бенда на БНР


◊ ПОКАНА

Изключителният саксофонист Томи Смит ще бъде солист на Биг бенда на БНР на 11 май 2017 г. в Първо студио на БНР от 19,30 часа. Заглавието на концерта „Yes and No” е препратка към една от пиесите, написана от Уейн Шортър, която музикантите ще изпълнят. В програмата още е включена авторска музика от Томи Смит и композиции от легендарни джаз музиканти като Джон Колтрейн и Маркус Милър.

Томи Смит е един от най-авторитетните и водещи джаз саксофонисти в Европа в момента. Той е основател и ръководител на Шотландския национален джаз оркестър, както и на неговия Младежки джаз оркестър. Редом с кариерата му на изпълнител, той е амбициозен композитор, преподавател и ръководител в джаз отдела на Шотландската кралска консерватория. Досега Томи Смит е издал двадесет и седем соло албума, като първият записва още на 16 г., за Blue Note, Linn, както и за неговият собствен лейбъл Spartacus Records. През своя музикален път Смит печели уважение и приятелство с много именити джаз музиканти като Гари Бъртън, Чик Кариа, Джак ДеЖонет, Джон Скофийлд ,с които реализира редица проекти.

Смит е носител на три Британски джаз награди (1989, 1996 и 2002 г.), Наградата на BBC Heart of Jazz (2008 г.), шотландската Jazz Expo Award (2009 г.), Lord Provost Music Award (Шотландия) и още редица престижни награди от международни конкурси за джаз музика.

Традиция е Биг бендът на БНР да работи с големи имена от българската и световната джаз сцена. След като през 2010 г. начело на бенда застава пианистът и композитор Антони Дончев, той повежда оркестъра по пътя на съвременната музика и тенденциите на новото време. На сцената редом с бенда на БНР застават български и световни джаз музиканти като Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов-Стунджи, Джо Ловано, Том Харел, Кърт Елинг, Кристиян Елзесер и много други. Диригентът винаги успява да изненада своята публика с уникална програма, а за концерта с Томи Смит, Дончев ще застане и пред пианото.


Автор:
БНР
Публикация:
10.05.2017 г. 10:15
Посетено:
1340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25646-dzhaz-ot-svetovna-klasa-sas-saksofonista-tomi-smit-i-big-benda-na-bnr