Музика

"От Север и от Юг" със Софийска филхармония

Концерт на 12 май в Зала "България"

"От Север и от Юг" със Софийска филхармония


◊ ПОКАНА

На 12 май от 19 ч. в зала „България“, в концерта „От Север и от Юг“ на Софийска филхармония, ще прозвучат две произведения, любими на милиони хора по света и то в изпълнение, което ще запомним за дълго.

Изумрудените фиорди на Норвегия ще оживеят пред нас благодарение на таланта и обичта, с които ги е описал Григ в своя клавирен концерт и пръстите на Джузепе Андалоро - едно от големите имена в пианистичния свят на Европа. Джузепе Андалоро започва да учи музика и пиано в най-ранна възраст, а 8-годишен прави своя публичен дебют. На 14 печели първите си международни конкурси и започва стремителна концертна дейност. На 18 г. завършва Консерваторията „Джузепе Верди“ с отличие и почетна награда под ръководството на Серджо Фиорентино и Винченцо Балцани и продължава да се усъвършенства както в същата консерваторията, така и в Моцартеума в Залцбург. Печели първи награди в десетки клавирни конкурси, между които първа награда и всички специални награди от Международния конкурс "Алфредо Касела" в Неапол с председател на журито Алдо Чиколини. Днес той е член или председател на журито на голяма част от конкурсите, които е печелил. Участва в най-важните фестивали и в най-престижните зали в света с диригенти като Владимир Ашкенази, Джанандреа Носеда, Ендрю Парът, Томаш Бугай, Юлиян Ковачев и мн. др., и с изпълнители като Сара Чанг, Сергей Крилов, Джон Малкович. Води майсторски класове в Италия и в чужбина.

В концерта ще прозвучи още Симфония № 3 на Сен-Санс, едно уникално произведение, в което царственият звук на органа се преплита с хармонията на оркестъра. С участието на органиста Велин Илиев.

Диригент на концерта е френският диригент Жан-Жак Канторов, когото имахме удоволствието да видим на подиума няколко пъти през миналите сезони на Софийска филхармония. Един от най-значимите цигулари на своето поколение, той минава през камерната музика и съвсем естествено стига до диригентския пулт, „за да избяга от самотата на солиста“. Днес той успешно съчетава двете кариери, като е не само често канен по целия свят диригент, но и художествен директор на множество престижни фестивали.

Очаква ни прекрасна майска вечер с Григ и Сен Санс!

Билети на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.

 

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
08.05.2017 г. 19:06
Етикети:
Сен-СансГригмузикаконцертСофийска филхармония
Жан-Жак Канторов
Джузепе Андалоро
Посетено:
1339
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25635-ot-sever-i-ot-yug-sas-sofiyska-filharmoniya