Музика

Пет музикални състава представят „Военен реквием“ на Бритън

9 май 2017 г., 19:30 ч., Зала "България"

Пет музикални състава представят „Военен реквием“ на Бритън


◊ СЪБИТИЕТО

Над 220 музиканти от Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Хоровата капела “Светослав Обретенов”, Смесения хор на БНР и Детския радиохор ще изпълнят “Военен реквием” от Бенджамин Бритън на 09 май 2017 г. (вторник) от 19,30 ч. в зала “България".

Диригент на мащабната продукция ще е Росен Гергов, а солисти ще са сопраното Александрина Пендачанска, младият английски тенор Магнус Уокър и немският баритон Карстен Мевес.

„Военен реквием“ е сред най-известните произведения на Бритън, който е силен отзвук от пораженията от Втората световна война. Творецът се вдъхновява от английския поет Уилфред Оуен, описал с шокиращ реализъм ужасите в окопите на Първата световна война. „Моята тема е войната и страданието от войната. Поезията лежи в песента… има само едно нещо, което един поет може да направи днес: да предупреждава“, се казва в поемата „Днес“ на Оуен.

Музикалното произведение е написано и изпълнено през 1962 г. - двадесет и две години след разрушаването от германските бомбардировки на катедралата в Ковънтри (Великобритания). Премиерата на Бритъновата творба се е състояла в наново построения храм, издигнат до руините на стария. Идеята на Бритън за първото изпълнение била соловите партии да бъдат представени от певци от враждуващи по време на войната страни – СССР, Германия и Великобритания. Проектът не се осъществява, тъй като съветското сопрано не могло да присъства. В крайна сметка композиторът избира за солист на премиерата немския баритон Дитрих Фишер-Дискау, което в разрез със събитията от Втората световна война, било знак на помирение.


Автор:
БНР
Публикация:
08.05.2017 г. 15:45
Посетено:
1371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25627-pet-muzikalni-sastava-predstavyat-voenen-rekviem-na-britan