Музика

Академия "Сакра" на Александрина Милчева в Радио Варна

Майсторски клас на световноизвестната оперна певица в Балчик

Академия "Сакра" на Александрина Милчева в Радио Варна


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

27.07. 2006., 19.30 ч. – 20.30 ч.
Концертно студио на Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

В традиционния Неделен концерт на Радио Варна водещата Христина Паскалева ще представи

Лятната вокална академия "Сакра" на оперната прима Александрина Милчева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "САКРА"

В майсторския клас на световноизвестната българска оперна певица, който както винаги се провежда в Балчик, през тази година участват Алек Аведусиян от Русия - баритон, Елена Минкова от Русия - сопран, Ева Фищер от Швейцария - сопран, Таня-Ариане Баумгартнер от Германия – мецосопран и Бисер Георгиев от България – баритон. На рояла – Ивайло Иванов. Те ще изпълнят арии и ансамбли из опери на Пучини, Масне, Чилеа, Чайковски, Сен Санс, Моцарт, Верди и Джордано.

В Неделния концерт ще имаме удоволствието да се насладим най-напред на прекрасните изпълнения на самата Александрина Милчева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АЛЕКСАНДРИНА МИЛЧЕВА

Александрина Милчева е мецосопрано със световна известност, търсена и предпочитана от най-престижните оперни театри и оркестри на планетата - Ла Скала, Метрополитън, Щаатсопера, Гранд Опера, Ковънт Гардън. Репертоарът й съдържа над 40 роли. Работи с диригенти като Караян, Мути, Мета, Маазел, Ливайн. Великолепният й, богат на тембри глас, музикалността и артистичността й са причина да се нареди сред най-популярните имена на оперния свят на ХХ век.

Последната й оперна изява е на сцената на Парижката опера “Бастилия” в ролята на Графинята в “Дама Пика” от Чайковски. За това изпълнение Жак Дуслен пише във вестник “Фигаро”: “За първи път чувам Графиня, която има истински глас и пее, и по този начин предава на ролята нейния пълен драматичен заряд - това е кралското българско мецосопрано Александрина Милчева.” Наскоро тя участва в продукции като “Евгени Онегин” в Миланската СКАЛА, а също и “Арабела” от Рихард Щраус в Театър Капитол – Тулуза.

Предстоящите ангажименти на Александрина Милчева са в Швейцария, Франция и Япония.

Успоредно с кариерата си на изпълнител, Александрина Милчева бележи огромни успехи като педагог. През 1994 година създава Международната оперна академия “Сакра”. Благодарение на уникалния си метод на преподаване и успехите на нейните възпитаници, Александрина Милчева е поканена да провежда майсторски класове в цял свят.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
21.07.2006 г. 20:55
Посетено:
1720
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2562-akademiya-sakra-na-aleksandrina-milcheva-v-radio-varna