Музика

„Солисти-интерпретатори“ - съвместен концерт на Нов български университет и Софийска филхармония

5 май 2017 г., 19:00 часа, Камерна зала „България“

„Солисти-интерпретатори“ - съвместен концерт на Нов български университет и Софийска филхармония


◊ КОНЦЕРТ "СОЛИСТИ-ИНТЕРПРЕТАТОРИ"

На 5 май от 19:00 часа в Камерна зала „България“ ще се състои поредният концерт от концертния цикъл „Солисти-интерпретатори“. Събитието се реализира в партньорство между Нов български университет и Софийската филхармония и ще представи младите цигулари Александър Зайранов, Зорница Иларионова, Санджар Сапаев и Кристина Хинова.

Под палката на френския диригент Франсоа Пиер Декон ще прозвучат произведенията: Адажио за струнен оркестър от Г. Льокльо, Симфониета оп. 52 – А. Русел, Концерт за оркестър от М. Големинов, и Годишните времена на Буенос Айрес – А. Пиацола.

Франсоа-Пиер Декон (Francois-Pierre Descamps) е роден в Лил (Франция) и започва музикалното си образование с пиано и виолончело. Учи в Парижката консерватория, а от 1989 г. и във Виенската музикална академия, където завършва хорово и оркестрово дирижиране. Неговата концертна дейност протича във Франция, Германия, Белгия, Чехия, Румъния, България и Австрия. 1996-97 г. е музикален директор на Хора на виенските момчета (Wiener Sängerknaben). От 1999 г. е преподавател по хорово и ансамблово дирижиране в Университета за музика „Моцартеум“ в Залцбург/Инсбрук, а в периода 2002-2009 г. преподава в оперното училище за деца на Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper). Той води хора на Piaristenkirche Maria-Treu и в църквата Kirche Mariahilf във Виена. Декон е композитор на произведения за оркестър, опери, песни и кантати.


Кристина Хинова е родена през 1990 г. в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст в класа по цигулка на Екатерина Драмалиева. Завършва НМУ „Л. Пипков“ (София) в класа по цигулка на проф. Ангел Станков. От 2009 г. е студентка в Universität für Musik und Darst. Kunst (Виена) в класа по цигулка на проф. Герхард Шулц. Лауреат е на редица национални и международни конкурси, сред които: George Enescu, Concertino Praga, М  еждународен конкурс за млади цигулари „Недялка Симеонова“, Национален конкурс „Панчо Владигеров“ и др.

От 2015 г. има възможността да работи и свири на една сцена с маестро Марио Хосен. Свирила е като солистка с оркестрите на Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, оркестъра на Софийската опера и балет, Viena Les Orpheistes Festival Orchestra. Като камерен изпълнител концертира с артисти като Марио Хосен, Милена Моллова, Волганг Клос, Щефан Кропфич.


Александър Зайранов е ученик в класа по цигулка на г-жа Евгения Паскова в НУИ „Добри Христов“ и студент в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в НБУ – гр. София. На 10 години дебютира като солист на Les Orpheistes Festival Orchestra във Виена, Австрия. От 2012 г. е редовен участник и стипендиант в Майсторския клас на проф. Марио Хосен в Лятната международна музикална академия „Орфеус“, Виена. През 2013 г. (на 12 г.) е солист във Fortissimo fest – „Музика под звездите“ в градовете Бургас, Варна, София и Пловдив, заедно с оркестъра на Държавна опера – Варна и Софийския фестивален симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази.

Лауреат е на български и международни конкурси, сред които: Национален конкурс „Светослав Обретенов“ (Провадия), EUROASIA – 2013' в Токио, Япония, Международен конкурс за млади цигулари „Недялка Симеонова“ (Хасково). Лауреат е на XXI Международен конкурс „Андреа Постакини“ във Фермо, Италия, 2014 г., където печели стипендията на департамент „Култура“ на община Фермо. На ХІ Международен конкурс „Млади виртуози“ – София през 2015 г., печели II награда и специалната награда на Атанас Кареев – стипендия. Носител на II награда на Jeunesses International Violin Competition Dinu Lipatti, Bucharest, Romania, 2015 г., на награда „Варна – 2013“ и награда на фондация „Отворено общество“ 2014 г. Заедно с брат си Мартин Зайранов печелят Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“, 2015 г.

Участва в майсторските класове на проф. Марио Хосен (България), проф. Минчо Минчев (България), Веско Ешкенази (България), проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), проф. Такаши Шимицу (Япония), проф. Жулиде Ялчън (Турция), проф. Ерик Грюнберг (Англия), проф. Габриел Кроитору (Румъния) и др. Изявява се като солист на много оркестри, сред които: Академичен оркестър Орфеус на НБУ, София, Софийски фестивален оркестър, Les Orpheistes Festival Orchestra – Vienna, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Държавна филхармония – София, Варна, Пловдив, Шумен, Плевен, Враца, Русе, Разград и др . Има записи, концерти и интервюта в БНР, BTV, Радио Варна, телевизия „Черно море“ и др.

Александър Зайранов е стипендиант на Фондация „Комунитас“ – 1000 стипендии и на Thomastik – Infeld, Виена. В момента свири на цигулка, изработена от словенския лютиер Вилим Демшар. Инструментът му е предоставен за ползване от професор Марио Хосен.


Узбекистанският цигулар Санжар Сапаев е ученик в класа на проф. Станков от 2012 г. Сапаев е лауреат и носител на призови отличия на редица международни конкурси. Той е един от основателите на „SAPAEV” квартет, с който печели Първа награда в категория „Камерна музика“ от Internatıonal Music Competition „Heirs of Orpheus”, а освен това е лауреат от Международния конкурс за цигулари Васко Абаджиев, организиран от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ – София. Участва като концертмайстор в Международни младежки проекти с концертна дейност в Германия, Холандия, Турция, България. Участва в майсторски класове на световноизвестни цигулари от Австрия, Турция, САЩ, Русия, Украйна, България и др. Студент в НБУ в класа по цигулка на проф. Марио Хосен.

 

* * *

Билети за концерта на 05 май могат да бъдат закупени от касите на зала „България“ на цени 10-15 лв., 8 лв. – за ученици и пенсионери и 1 лв. за студенти, обучаващи се в програма „Музика“.

 


Автор:
НБУ
Публикация:
03.05.2017 г. 16:28
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25607-solisti-interpretatori-savmesten-kontsert-na-nov-balgarski-universitet-i-sofiyska-filharmoniya