Музика

„Nirvana на европейския джаз“ в София на 26 април

Квартет Еyot ще представи на живо новия си албум в Първо студио на БНР

„Nirvana на европейския джаз“ в София на 26 април


◊ ПОКАНА

Сръбският ню-джаз квартет Еyot ще представи на живо новия си албум в София на 26 април в Първо студио на БНР. Квартетът Eyot, сред чиито почитатели се нареждат легенди като Рамбо Амадеус и писателя Давид Албахари, носи нещо от звука и енигмата на великани като E.S.T. и The Necks, но следва  своя собствен почерк в джаза, в който има и пост-рок, минимализъм, далечни балкански
реминисценции (в последния албум – повече от всякога), както и много, много ембиънт. Един от онези видове музика, които после човек обича да си припомня със затворени очи...

Четвъртият им студиен албум „Innate“ излезе само преди няколко седмици за лейбъла 90&9 Records и ще бъде представен у нас в рамките на 17-тия радиофестивал „Аларма Пънк Джаз Фест”.

Еyot, далновидно наречени от легендарния джазмен сър Джи Ърл Грайс „Nirvana на европейския джаз“, имат своя собствена история с „Аларма Пънк Джаз”. През 2011 г. в Първо студио на БНР беше един от последните им концерти като „малка група”, защото  само няколко месеца по-късно последваха наградата на MIDEM в Кан, участията им на международните джаз фестивали в Лондон, Дубай и Хонг Конг, Шанхай, турнетата из Русия и цяла Европа, пълните зали на тяхна родна територия и пр. После спечелиха публиката и на други два фестивала у нас – „Банско Джаз Фест“ (2012) и „Джаз Перелик“ (2013). Второто им  гостуване в “Аларма Пънк Джаз“ беше през 2015 г. – с представяне на албума Similarity (2014), записан в студиото на Джим Бар, басиста на Portishead и Get The Blessing, в Бристъл.

„Красива, просторна музика, пълна с мрачна мистерия…, но в същата мярка и с възвисяваща светлина…“ –  казва за него Джим Бар. Както в предишния им албум „Similarity“ (2014), така и в новия “ Innate“, групата продължава да търси подобията между нещата  затова  “Innate” („вроден“, „естествен“, „присъщ“, „инстинктивен“ на английски) може да се прочете също и като „инат“ на сръбски (че и на български).

А за отваряне на вечерта за Eyot в БНР, на 26 април 2017 г., сряда от 20.30 ч. има само един подходящ музикален проект – Nocktern на Стоимен Стоянов. Този път – в солов вариант. И както феновете си спомнят,  премиерата на дебютното ЕР-издание на Nocktern No Sugar Added също беше в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ в Първо студио на БНР, а първата им проява  пред публика, отново по покана на „Аларма“, беше съвместен концерт с американските прогресив-класици Kayo Dot.

 
Билети в системата и на касите на EVENTIM, и в „Дюкян Меломан“:

15 лв – до изчерпване на ограниченото количество
20 лв – предварителна продажба
25 лв – на входа на залата преди концерта

Автор:
БНР
Публикация:
24.04.2017 г. 22:04
Етикети:
Посетено:
881
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25555-nirvana-na-evropeyskiya-dzhaz-v-sofiya-na-26-april