Музика

Великденски концерт "Покаяние"

23 април 2017, 19.30 ч., Католическа катедрала "Св. Йосиф"

Великденски концерт "Покаяние"


◊ ПОКАНА

Заповядайте на Великденския концерт "Покаяние"!

23 април (неделя), 19.30 ч. в Католическата катедрала "Св. Йосиф".

Седмица след като сме посрещнали един от най-светлите празници в християнския свят, в Католическата катедрала "Св. Йосиф" в София ще прозвучи празничен Великденски концерт на вокален състав "Импресия" и органиста Янко Маринов.

В програмата произведения от Й. С. Бах, Й. Брамс, М. Регер, Д. Ненов.

Особен акцент ще са изпълнението на кантата Nimm, was dein ist, und gehe hin - Вземи си своето и иди си BWV 144 от Й. С. Бах, Величай душе моя Господа - Magnificat primi toni BuxWV 203 от Д. Букстехуде, Брамс - IV и V част от "Немски реквием" и хорови и органови творби от Макс Регер.

Вокален ансамбъл "Импресия":

. Гина Колева, Нина Кръстева,
. Валентина Христова, Десислава Тошева,
. Константин Видев, Младен Младенов,
. Витлеем Господинов, Иван Ангелов

. Янко Маринов – орган

За програмата на концерта и информация на събитието ни следете на: https://www.facebook.com/events/424890574553441/


Следващият концерт в Католическата катедрала „Св. Йосиф“ очаквайте на 7 май (неделя) от 19:30 ч., в който ще можем да се потопим в прекрасната вселена на бароковата  музика.

* * * 

През 1804 г. един от приятелите и меценати на художника Уилям Блейк - Томас Бътс възлага поръчка на твореца да създаде цикъл от 80 илюстрации върху библейския разказ. Илюстрации, които по-късно самият Блейк ще разпродаде на безценица. Днес част от тях са изгубени.

За плаката на концерта "Покаяние" е използвана една от тях, на която е представен моментът, в който Мария Магдалена надниква в пещерата, където е положено тялото на Христос след неговата кръстна смърт. От съхранено писмо на Блейк до Томас Бътс разбираме и защо композицията е решена така. Със своя акварел художникът ни препраща към текста на Втора книга Моисеева - "Изход": "и направи два херувима от злато: изковани ги направи на двата края на очистилището; направи единия херувим на единия край, а другия херувим на другия край; направете херувимите да бъдат издадени от двата края на очистилището; и херувимите да бъдат с разперени отгоре крила, като покриват с крилата си очистилището, а лицата им да бъдат едно срещу друго; лицата на херувимите да гледат към очистилището." (Изх. 25:18-20)

Този акварел, който е с размери 42.2 cm х 31.4 cm и е създадена ок. 1805 г., днес е част от колекцията на Victoria and Albert Museum. Оцелял по чудо, той попада там през 1972 г. и може да бъде видян в оригинал.

 
Автор:
Организаторите
Публикация:
21.04.2017 г. 17:12
Етикети:
музикаЯнко МариновВеликденски концерт
Вокален ансамбъл Импресия
Посетено:
895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25533-velikdenski-kontsert-pokayanie