Музика

„Ритъмът на Балканите“ преплита съдби и музика на 21 април в зала „България“

Концерт на Оркестъра за народна музика на БНР със солисти Влада Панович, Благойче Трайковски, Сократис Синопулос, Марин Бунеа

„Ритъмът на Балканите“ преплита съдби и музика на 21 април в зала „България“


◊ РИТЪМЪТ НА БАЛКАНИТЕ

"Музиката по нашите земи показва колко сме близки, независимо, че държавите, в които живеем са различни. Тя е уникалното лице на Балканите, прави ни разпознаваеми, откроява ни от всички останали култури по света", казва диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов за концерта „Ритъмът на Балканите“.

Четвъртото издание на един от най-успешните проекти на народняците от радиото е 21 април 2017 г. (петък) от 19:30 часа в столичната зала „България". В него се събират ярки инструменталисти и певци от Балканските страни и всеки представя по уникален начин националната си музикална традиция.  

Тази година гости на “Ритъма“ са виртуозите Влада Панович - акордеон (Сърбия), Благойче Трайковски - кларинет (Македoния), Сократис Синопулос - кеменче (Гърция) и Марин Бунеа - цигулка (Молдова).

Солистите са неразривно свързани с фолклора на своите народи и имат значим принос за развитието на традиционната си музика. Всички те са солисти на националните си оркестри и ансамбли.

 

◊ ГОСТИТЕ

Марин Бунеа е ярък представител на пето поколение семейство лютиери. Израства с фолклорната музика и богатата традиция, наследена от предците му, която се превръща в негова съдба и етикет. Молдовецът е цигулар, диригент, автор на аранжименти на традиционна музика. Заедно с много известни състави за фолклорна музика, той изнася концерти и турнета в повече от 20 държави в Европа, Америка и Азия.

Влада Панович е изключителен музикант с прецизна техника, чисти и ясни форми и разпознаваем стил на музициране. Неговите музикални интереси се простират в различни стилове и жанрове, което допринася за изграждането на стилистичните му възгледи към музиката. От 2000 г. е член на Оркестъра за народна музика на радио и телевизия Белград, а сега е негов диригент.

Сократис Синопулос е един от най-добрите изпълнители на лира в Гърция. Като изключителен познавач на византийската музика и старите гръцки народни песни Сократис участва в редица концерти, записи и мащабни проекти с музиканти от цял свят. През 2011 г. основава Сократис Синопулос квартет. Дебютният им албум Eight Winds е продуциран от Мамфред Айхер (ECM) и получава отлични отзиви от музикалната критика. През 1999 г. е удостоен с наградата на Мелина Меркури за млад изпълнител.

Благойче Трайковски е един от малкото съвременни музиканти, които създават и интерпретират своята музика на базата на автентичните македонски традиции, които наследява от своя баща - Стоян Трайковски. Благойче е преподавател по кларинет в Държавната музикална школа "Илия Николовски Луи" (Скопие) и е част от Националния оркестър на Македонското радио и телевизия. Интерпретациите му се характеризират с чист, благороден тон на кларинета и висока мелодична и ритмична прецизност в изпълненията, с които допринася за развитието на Македонската фолклорна музика в нашето съвремие. Заедно с Николче Мицевски и други свои приятели той формира изключително популярната македонска група - Етносфера.

* * *

Билети на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" № 4), както и в мрежата на ticketsbg.com и Eventim.


Автор:
БНР
Публикация:
20.04.2017 г. 13:55
Етикети:
народна музикафолклорРитъмът на БалканитеконцертБългарско национално радиоБНР
Марин Бунеа
Сократис Синопулос
Благойче Трайковски
Влада Панович
Посетено:
991
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25514-ritamat-na-balkanite-preplita-sadbi-i-muzika-na-21-april-v-zala-balgariya