Музика

Четири концерта в Софийска филхармония, които не бива да пропускате!

Гостуват ярки имена от световната сцена

Четири концерта в Софийска филхармония, които не бива да пропускате!


◊ ПОКАНА

Уникални всеки по себе си, както с програмата, така с изпълнителите си – ярки имена с европейска и световна кариера, радост за всяка голяма сцена – тези концерти сякаш са вдъхновени от пролетта навън!

На 20 април ни очаква една доста необичайна за нашата сцена среща. Някои си задават въпроса: „Дали пък те не са превъплътените „Бийтълс“? Четирима младежи с вид на “лоши момчета“… стъпват на сцената и тя сякаш грейва. В публиката има млади момичета, все едно е рок концерт“. В последните години със своите неочаквани идеи, енергия и удивителен талант саксофонен квартет „Сигнум“ носи свеж полъх в европейските зали и фестивали. Очарователно лиричният Концерт за саксофонен квартет на Филип Глас с контраста между нежни и джазови моменти, „Ритъмът на Америките“ на Минцър с дъха на непознати земи, оркестровата „кихавица“ в началото на Сюита „Хари Янош“, която съобщава – по унгарска традиция – че следва забавна и леко солена история с наивния герой-фантазьор на Золтан Кодай... Всичко вещае една необикновена концертна вечер. Разбира се, под палката на Максим Ешкенази.

23 април ни носи среща от близък вид с един легендарен музикант – Давид Валтер – вероятно най-добрият обоист на нашето време, най-младият преподавател в Парижката консерватория, диригент, автор на аранжименти за обой, композитор, поръчител на нови концерти за този прекрасен инструмент (именно по негова поръчка Христо Йоцов пише своя чудесен Концерт за обой)... Той ще води и ще бъде солист на програмата, съставена от три чудни произведения – шотландското приключение на Менделсон във „Фингалова пещера“, дантеления Концерт за обой на Моцарт и „загадъчния, съвършен“ по думите на съвременниците Квинтет в до мажор на Шуберт.

На 24 април именитата Мария Принц отново ни среща със звезда от международната сцена. Този път нейна гостенка е шеметно изгрялата на европейския музикален небосклон Маргарита Грицкова – мецосопран, солистка на Виенската Щатсопера. От дебюта си през 2015 в един от най-престижните оперни театри в света до днес, чаровната красавица с дълбок, кадифен глас, очарова всяка сцена, на която стъпи. Рядка възможност, за която ще си спомняме дълго! С участието на Михаил Живков – кларинет.

На 28 април продължаваме с оперно присъствие и с още една уникална възможност! Концерт, посветен изцяло на Пучини! Но какво е опера без ярки солисти? Затова концертното изпълнение на почти нечуваната у нас първа опера на Пучини, „Вилиси“, ще прозвучи с гласовете на неповторимия световен баритон Кирил Манолов и неговите прекрасни сценични партньори Таня Иванова, сопран, и Милен Божков, тенор, под диригентството на един от най-видните европейски оперни диригенти – Масимилиано Мурали. С участието на НФХ "Светослав Обретенов". Особено силен акцент в този вълнуващ и необикновен концерт е изпълнението на няколко симфонични произведения на Пучини, които се изпълняват изключително рядко на българска сцена.

Този месец в Софийска филхармония пренареждаме звездната карта!

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
17.04.2017 г. 20:24
Етикети:
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25493-chetiri-kontserta-v-sofiyska-filharmoniya-koito-ne-biva-da-propuskate