Музика

Концерт в памет на проф. Владимир Аврамов

12 април 2017, 18.00 часа, АМТИИ - Пловдив

Концерт в памет на проф. Владимир Аврамов


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 април, сряда, от 18.00 часа АМТИИ организира концерт в памет на проф. Владимир Аврамов, „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ и виден български музикант, концертиращ артист, педагог и обществен деятел, основател на филиала на Българската държавна консерватория в Пловдив.

Концертът е по повод 10 години от кончината на проф. Аврамов. В събитието ще участват изтъкнати изпълнители-преподаватели в АМТИИ, НМА „Проф. Панчо Владигеров“ - София и НУМТИ „Добрин Петков“ - Пловдив, а също и диригентът Божидар Аврамов, син на проф. Вл. Аврамов.

Встъпително слово за живота и дейността на проф. Владимир Аврамов ще изнесе ректорът на АМТИИ проф. акад. Милчо Василев.

В програмата ще вземат участие цигуларите проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров, и изпълнителите на пиано доц. д-р Татяна Гигова, Зорница Радионова, Елена Велчева и Димитър Наков. 

В програмата са включени произведения на Моцарт, Телеман, Асен Диамандиев, Иван Спасов, Николай Стойков и др.

 

Проф. Владимир Аврамов е личност със заслужена известност и международно признание, символ на родолюбие и уважение към традициите. Роден е в София през 1909 г. в семейството на родолюбиви българи от Калофер и Карлово. През 1930 г. заминава за Прага, където завършва Немската музикална академия при проф. Ханс Кох. След завръщането си в България през 1933 г. развива широко мащабна дейност като солист и концертмайстор на симфонични и камерни оркестри, участник е в многобройни рецитали, сонатни вечери и др. През 1935 г. Владимир Аврамов сформира Струнен квартет с участието на Марин Големинов. Тази формация през 1948 г. получава нов статут и наименование - Държавен радиоквартет „Аврамов“ и функционира до 1974 г.

Като педагог проф. Аврамов получава заслужена известност с плодотворното си сътрудничество с най-великите представители на цигулковото изкуство в света през втората половина на ХХ в. - Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Леонид Коган и др.

За приноса му в музикалния живот на Пловдив е награждаван два пъти с Почетен знак на града (1966 и 1999 г.). За заслуги за основаването и развитието на АМТИИ през 1994 г. е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията.


Автор:
АМТИИ - Пловдив
Публикация:
09.04.2017 г. 13:11
Етикети:
in memoriamконцертПловдивАМТИИ
проф. Владимир Аврамов
Посетено:
1520
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25453-kontsert-v-pamet-na-prof-vladimir-avramov