Музика

Симфониците и Смесеният хор на БНР ще изпълнят Оратория „Елиас“ под диригентската палка на Владимир Кираджиев

Концерт на 7 април 2017 г. от 19:30 часа в зала “България”

Симфониците и Смесеният хор на БНР ще изпълнят Оратория „Елиас“ под диригентската палка на Владимир Кираджиев


◊ СЪБИТИЕТО

В петъка преди Страстната седмица – 07 април, Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят едно от най-крупните произведения  на Феликс Менделсон-Бартолди  – Оратория „Елиас“.  Ораторията, опус 70, изобразява събития от живота на Библейския пророк Илия по Стария Завет. Творбата е представена за първи път през 1846 г. на Бирмингамския музикален фестивал.

Концертът ще е в зала „България“ от 19.30 часа. Специално за него от Виена пристига диригентът Владимир Кираджиев, който ще поведе оркестъра, хора и солистите Гиргина Гиргинова (сопран), Петя Петрова (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Карстен Мевес (баритон). Това е първата мащабна изява на Смесения хор на БНР с хормайстор Любомира Александрова.

Владимир Кираджиев е един от предпочитаните оперни диригенти в централна и източна Европа. Роден е в Пловдив, специализира дирижиране в Лайпциг и Ваймар (Германия) при проф. Курт Мазур, както и в Сиена (Италия) при проф. Франко Ферара. В момента е преподавател по дирижиране в Университета за музика и сценично изкуство във Виена и е често канен в Берлинските оперни театри. През 2015 г. диригентът поставя оратория „Елиас“ с Полската филхармония „Артур Рубинщайн“ в Лодз.

От Германия пристига един от гост-солистите на концерта – баритонът Карстен Мевес. Наред с оперната си кариера, той и певците Гиргина Гиргинова, Петя Петрова и Михаил Михайлов, посвещават голяма част от концертната си дейност на кантатно-ораториалното творчество. В репертоара на Мевес влизат „Кармина Бурана“ на  Орф, Меса в си минор на Бах, 8-мата Симфония на Малер и 9-ата Симфония на Бетовен, които му донасят световно признание.

Гиргина Гиргинова е редовен сътрудник на Баховото общество в България и изпълнява сопрановите партии в Йоханес пасион, Матеус пасион, Меса в си минор от Бах и други.

Петя Петрова е солист е на театрите в Хамбург, Мюнхен, Берлин, Виена, Мадрид, Барселона и много други. Последните ѝ ангажименти в България са свързани със Софийската опера и балет и записи за БНР.

Михаил Михайлов е млад изпълнител, с опит в кантатно-ораториалните произведения. Пее теноровите партии в реквиемите от Моцарт, Сен-Санс и Верди, в Симфония № 9 на Бетовен и в „Стабат матер” от Росини. Михайлов има записи за БНТ, БНР, TV1, както и участие в студиен запис на операта „Травиата” със Софийската филхармония.

Любомира Александрова е диригент на Смесения хор на БНР от началото на настоящия сезон. Тя е работила с хора на Софийската опера и с Хора на Министерството на културата в Турция. В България е работила с диригентите Емил Табаков, Иван Филев, Недялко Недялков, Христо Игнатов, Михаил Недялков, Йордан Дафов и Лучано ди Мартино. Оратория „Елиас“ е първият грандиозен проект на диригентката със смесения хор на БНР, наред с амбициозната програма, която е подготвила за този концертен сезон.


* * *

Билети на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, касата на БНР на бул. „Драган Цанков“ № 4 и онлайн в мрежата на ticketsbg.com.


Автор:
БНР
Публикация:
04.04.2017 г. 16:54
Посетено:
919
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25419-simfonitsite-i-smeseniyat-hor-na-bnr-shte-izpalnyat-oratoriya-elias-pod-dirigentskata-palka-na-vladimir-kiradzhiev