Музика

Софийска филхармония в седмицата преди Великден!

Празнични концерти на 5, 6 и 8 април в Зала "България"

Софийска филхармония в седмицата преди Великден!


◊ ПОКАНА

В седмицата преди Великден Софийската филхармония следва радостните пориви и на пролетта, и на предстоящите празници в три много различни помежду си, но еднакво вълнуващи концерти:

5 април, сряда, 19:00 часа, зала „България“ 

QUARTO QUARTET и неговите гости Александър Сомов – виолончело, Огнян Константинов – виола, Борислав Йоцов - кларинет ще ни очароват с концерта SOUVENIR DE FLORANCE, в който ще чуем пленителните „Спомени от Флоренция“ на Чайковски и музика от Румен Тасков и  Турина.


6 април,
четвъртък, 19:00 ч., зала „България“. 

В един великолепен концерт ще прозвучи любимата на милиони хора La Campanella на Паганини, вълшебната увертюра на „Вълшебния стрелец“ на Вебер и Симфония № 7 на Дворжак, която още на премиерата си предизвиква възторга на публиката. Най-големият подарък в този концерт са диригентът и солистът. 

Саша Гьотцел преди няколко седмици дирижира 61-вия Виенски оперен бал. Ученик на Сейджи Озава, Рикардо Мути и Зубин Мета, той е работил с Анна Нетребко, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Рене Флеминг, Веселина Кацарова и други световни оперни звезди. 

Теди Папаврами започва своята кариера на 8-годишна възраст с изпълнението на „Цигански напеви“ на Сарасате с Филхармонията на Тирана. След като получава държавна френска стипендия, за да продължи образованието си в Париж, той научава съвършено непознатия за него език и не само продължава своя път на световен виртуоз, но и превежда от албански книгите на големия албански публицист и писател Исмаил Кадаре, участва в екранизация на „Опасни връзки“, редом с Катрин Деньов, Рупърт Евърет и Настася Кински, издава автобиографична книга за пътя си от затворения режим в Албания до свободния свят, а звукозаписната дейност го среща със Светлин Русев в записа на Сонатата за две цигулки на Изаи. Свири на Страдивари Le Reynier от 1727 г., на която допреди няколко години свиреше Максим Венгеров.


8 април ще ни срещне с прелестния бароков концерт „Небе и земя“ под диригентството на проф. Виржиния Атанасова, в който  небесното и земното ще се разкрият пред нас в две премиери за България – на Кантата „Събудете се, Гласът ни зове“ на Бах и на комичната опера „Ричард Лъвското сърце“ на Андре Гретри в изпълнение на ярко съзвездие от певци - Стефани Круг, Мария Радоева, Ян Пeтрика, Пламен Папазиков, Валентин Ватев. Ще прозвучи и Прелюдия за соло орган на Бах. С участието на Марсел Гробис - орган, Атанас Атанасов - чембало и орган, и Павел Златаров - цигулка.

Цветна и радостна седмица в очакване на Великден!


Билети на касата и в мрежата на Ивентим

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
03.04.2017 г. 15:07
Посетено:
1355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25406-sofiyska-filharmoniya-v-sedmitsata-predi-velikden