Музика

Софийски камерен хор "Васил Арнаудов"

Варненско лято 2006

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Софийски камерен хор "Васил Арнаудов"

Диригент: Теодора Павлович

Художествен ръководител: Ирина Щиглич
Хормайстор: Деница Михайлова


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

16 юли 2006 г., 19:30 ч.
Евангелска методистка епископална църква - Варна


◊ В ПРОГРАМАТА

Творби от В. А. Моцарт, Ал. Скарлати, П. Стайнов, Ал. Танев, Д. Костанцалиев, М. Коларов, А. Мелнес, Фр. Библ, В. Мишкинис, М. Бойесен, Д. Елингтън


◊ ВИЗИТКА

. Софийският камерен хор е едно от най-ярките явления в българското хорово изпълнителско изкуство. Създаден през 1966 г., от 1991 г. съставът носи името на своя патрон - големият български диригент проф. Васил Арнаудов (1933-1991), отдал на този хор най-силните години от своя творчески път.

Изключително богат и разнообразен, репертоарът на хора включва акапелни форми и хорови цикли от различни епохи и стилове. Приоритетно значение имат премиерните изпълнения на творби от български композитори, много от които създадени специално за този хор.

Съставът многократно е регистрирал записи за БНР, БНТ, както и за редица европейски и японски радио- и телевизионни компании. Носител е на две големи награди, шест специални и 14 първи награди от международни конкурси. Гастролирал е в почти всички европейски държави и в Япония, често е канен за участие в някои от най-елитните музикални фестивали на Европа.

През 2003 г. той е единственият източноевропейски състав, поканен за участие в Първото Биенале на вокалните изкуства в Париж.


. Теодора Павлович е диригент на Софийския камерен хор от 1991 г. Тя продължава артистичната традиция на своя учител проф. Васил Арнаудов, а през 1997 г. основава и разширена формация на състава - Фестивален хор "Васил Арнаудов".

Доцент е по хорово дирижиране в Държавната музикална академия "П. Владигеров" и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Член на жури на редица международни хорови конкурси, вицепрезидент на Европейската федерация на младежките хорове и председател на Музикалната комисия на Федерацията, член на Управителния съвет на Световната федерация за хорова музика (IFCM).
Автор:
Публикация:
12.07.2006 г. 17:24
Етикети:
Посетено:
875
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2539-sofiyski-kameren-hor-vasil-arnaudov