Музика

Милена Моллова е солист на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Леополд Хагер

Концерт на 24 март 2017 г. от 19:30 часа в зала “България”

Милена Моллова е солист на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Леополд Хагер


◊ СЪБИТИЕТО

Световноизвестната пианистка и музикален педагог проф. Милена Моллова ще е солист на Симфоничния оркестър на БНР на 24 март 2017 г. (петък) в зала “България” от 19.30 ч. На диригентския пулт ще застане Леополд Хагер. Музикантите ще изпълнят Концерт за пиано и оркестър № 5 “Императорски” от Лудвиг ван Бетовен и Симфония № 3 от Антон Брукнер.

Житейският, както и професионалният път на проф. Милена Моллова са изпълнени със забележителни събития. Тя започва да свири съвсем малка в родния си Шумен. Идва в София, където живее в интернат за даровити деца. На 13 г. дебютира със Софийската филхармония, на 17 г. със специално разрешение завършва Музикалната академия. Пианистката е сред малцината щастливи български музиканти, изградили се в школите на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният път на концертния подиум е осеян с успехи, награди и превземане на върхове, както и с многократни концерти във всички страни в Европа, Япония, САЩ, Канада.

На легендарното първо издание на международния конкурс „П. И. Чайковски“ през 1958 г. става най-младият финалист и печели пета награда. Следват още куп отличия. Ярък спомен за проф. Моллова е как в САЩ публиката ръкопляска по време на финалната част на Виенски карнавал от Шуман – нещо недопустимо на класически концерт. В музикалната суматоха проф. Моллова ражда и отглежда три деца, две от които са музиканти.

Внушителният й репертоар включва творби от различни стилове и епохи и се разпростира в широкия диапазон от солистичното и камерното музициране в различни формации до партньорство с камерни оркестри и големи оркестрови състави. Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е изпълнението на цикъла от 32 сонати на Бетовен, представен в голям цикъл от 9 концерта – особено значима творческа задача, реализирана от малцина пианисти. Осъществява и два цикъла с пълно интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка – в сътрудничество първо с Дина Шнайдерман, а след това и с проф. Георги Бадев.

Леополд Хагер е един от водещите диригенти с голям опит. До 1996 г. е музикален директор на RTL Symphony Orchestra Luxembourg. Дирижира водещи оркестри в Европа и САЩ, някои от които са: Виенската филхармония и Виенският симфоничен оркестър (Австрия), Кралският концертгебау оркестър (Холандия), NDR Sinfonieorchester Hambourg и Мюнхенската филхармония (Германия), Оркестърът на Париж (Франция), Националният симфоничен оркестър на Вашингтон (САЩ) и Академията „Санта Чечилия“ в Рим (Италия). През 2015 г. Леополд Хагер поема поста на главен гост-диригент на Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música (Португалия). Освен това Леополд Хагер е професор по оркестрово дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (Австрия) до 2004 г.

* * *

Билети на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България”, Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков” № 4), както и в мрежата на ticketsbg.com.

Вход свободен за ученици от музикалните училища, студенти от НМА „Панчо Владигеров“ и АМТИИ - Пловдив срещу показана ученическа или студентска карта.


Автор: БНР
22.03.2017 г. 15:50
Посетено: 1344
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25323-milena-mollova-e-solist-na-simfonichniya-orkestar-na-bnr-pod-dirigentstvoto-na-leopold-hager