Музика

Барабанистът Стефан Горанов се завръща в България за своя първи соло концерт

Концертът е вдъхновен от народната музика на България, Мароко, Тунис, Камерун и Индия

Барабанистът Стефан Горанов се завръща в България за своя първи соло концерт


◊ ПОКАНА

На 22 март (сряда) от 19:30 барабанистът Стефан Горанов ще изнесе своя първи соло концерт за барабани „Контролирана импровизация” в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”. Горанов ще използва за звукоизвличане единствено сета джаз барабани – без други перкусионни инструменти или електроника – нещо, което малко барабанисти по света правят.

Горанов ще изпълни своя собствена композиция, контролирана от ритмичен модел. Идеята му за този тип музикална форма е до голяма степен вдъхновена от народната музика на България, Мароко, Тунис, Камерун и Индия, а структурата е силно повлияна от съвременния американски джаз и минимализъм в лицето на композитори/изпълнители като Стийв Колман, Дафнис Прието, Стийв Райх, Дейвид Ланг и Филип Глас. Концертът ще продължи 50 минути.

„В известен смисъл всяка импровизация е „контролирана“, тъй като изпълнителят се съобразява с избран стил и публика, но – основно – знанията на изпълнителя също контролират изпълнението“, казва Горанов.

Соло концертите изцяло за барабани са рядкост. Повлияни от барабаниста Тери Бозио и народните музики на Африка, Южна Америка и Азия много барабанисти изследват възможностите към инструмента да се добавят различни перкусионни инструменти, електроника и други. По време на „Контролирана импровизация” обаче Горанов ще използва единствено комплекта джаз барабани  - без други перкусионни инструменти като маримба, ксилофон, гонгове и др. – и ще се опита да използва всичките му възможности за звкукоизвличане. Сред музикантите, които изнасят такива концерти, са американските барабанисти Джой Барън и Дан Уайс. Уайс „превежда” езика на класическия индийски инструмент „табла” за комплект барабани. Друг пример са джаз барабанистите Дъг Хаманд и Майкъл Карвин.

„Контролирана импровизация” е част от серията от събития В/ХОД назад, която изследва годините на прехода в България от 1989 до 1997 и техния отпечатък върху културата, изкуството и подрастващото тогава поколение – днешните 35-40-годишни хора. Модулът продължава от 19 до 26 март.

Стефан Горанов израства в България именно през 90-те. Започва да свири барабани на 13 години и оттогава участва активно в много музикални формации и свири в различни стилове – от прогресивен рок до джаз – като барабанист и композитор. Получава магистърското си образование в консерваторията „Принц Клаус” в Холандия през 2016. Свири в Холандия в продължение на шест години. Участвал е във фестивали в Холандия, Германия, САЩ, Испания, Литва, Латвия, Турция, Тунис, Словения и България. През 2015 записва първия си албум като лидер – „BIRDWATCH – музиката на Чарли Паркер” – с „Квартет Стефан Горанов” в Ню Йорк, a в момента работи върху следващия си албум, който се състои от оригинални композиции, базирани на разказа на Рей Брадбъри „Лед и пламък”/Frost and Fire. В момента Горанов живее в Мадрид, но се връща в България често.


Уебсайт на Стефан Горанов (на английски): http://www.stefangoranov.com/

Вход за събитието: 12/10 лв. Входът за журналисти е свободен.
За резервации: http://redhouse-sofia.org, тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32, office@redhouse-sofia.org

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
22.03.2017 г. 14:26
Посетено:
924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25321-barabanistat-stefan-goranov-se-zavrashta-v-balgariya-za-svoya-parvi-solo-kontsert