Музика

Пролетен концерт на Детския хор на БНР

21 март 2017, 19 часа, Зала "България"

Пролетен концерт на Детския хор на БНР


◊ ПОКАНА

Пролетен концерт на Детския хор на Българското национално радио


21 март 2017, 19 часа, Зала "България"

"Тези български деца пеят като ангели…", "Музикални посланици на целия свят", "Удивителен ансамбъл от световна класа - това са  част от заглавията в чуждестранната преса, които отразяват блестящите успехи на Детския хор на БНР. През пролетта на 1960 г. академик Христо Недялков  създава този великолепен и жизнерадостен колектив и в продължение на много години е негов главен диригент.

През тази пролет „пеещите ангели“ отбелязват 57-ми рожден ден с диригент Венеция Караманова, която е с Детския радиохор 1978 год. В празника им ще участва и още един състав, разнасящ славата на българските музиканти по света – Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров.

Солист ще бъде сопраното Ина Кънчева, която сме слушали като Виолета, Адел, Жулиета, Джилда, Лиу… и помним от концерта, който изнесе в София заедно с Монсерат Кабайе. Ина Кънчева, която с лекота общува поне на пет езика, живее в Хановер, но продължава да  се връща в България, за да участва в музикалния живот и да помага.

А участието й в концерта на Детския радиохор на БНР е като връщане „у дома“, защото Ина Кънчева започва певческата си кариера именно като част от него. „Често ме питат кой е най-важният диригент, с когото съм работила, и не се посвенявам между Лорин Маазел и Рене Якобс да кажа Христо Недялков. За един певец диригентът е не просто ангажимент на някоя сцена, за две-три репетиции, няколко добри концерта или спектакли. Христо Недялков изгради мисленето ми, музикалния ми вкус” – казва откровено певицата. Именно с маестро Недялков родителите на Ина обсъждат как и при кого да продължи подготовката си бъдещата певица.

На 21 март  в изпълнение на тези блестящи музиканти ще слушаме музика от различни епохи и континенти. Ще звучат произведения на класици като Г. Хендел, В. А. Моцарт, Ф. Шуберт, Е. Григ, български композитори, спиричуъл, японска песен, мюзикъл. 


Заповядайте на 21 март 2017 год. в Зала „България”!


Билети на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България“, Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на ticketsbg.com
Автор:
БНР
Публикация:
16.03.2017 г. 15:53
Посетено:
1103
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25286-proleten-kontsert-na-detskiya-hor-na-bnr