Музика

Принцесата и цигулката

Истории за пътешествията на едно малко момиче и една цигулка – на 9 март в образователния концерт на БНР

Принцесата и цигулката
Лия Петрова


◊ ПРИНЦЕСАТА И ЦИГУЛКАТА

Лия Петрова носи не само името, но красотата и очарованието на истинска принцеса. Това може да потвърдят всички, които са били на концерти с нейни изпълнения, независимо дали в София, Токио, Виена или Париж. Както в  живота на всяка принцеса, в нейния също има множество вълшебни моменти – когато руският маестро Владимир Спиваков ѝ подарява  прекрасна цигулка, а след това получава италианска цигулка  Matteo Goffriller от 1690 г., когато печели конкурса с изпълнение на невероятно трудния концерт на Карл Нилсен. И разбира се, всеки път когато излиза на сцената на блестящите зали по света, където свирят най-големите  музиканти.

За своите  вълшебни пътешествия в света на музиката Лия Петрова ще разкаже на  децата, които се включат в Образователна програма на Музикална къща на БНР - на 9 март. Започнала да свири на 4 години, носител на Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО, самата тя още не много далече от детската възраст, и срещата й с малките слушатели ще бъде една истинска среща между приятели.

Образователният концерт за деца в Първо студио на БНР е в навечерието на концерта в Зала „България“ на Симфоничния оркестър на БНР със солист Лия Петрова и програма: Мирослав Данев - Пасакалия и Токата, Симфония № 7 от Сергей Прокофиев и Концерт за цигулка и оркестър от Карл Нилсен.

Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно.

Записването за 9 март е на тел. 02 9336 258; 089790297.


Автор: БНР
08.03.2017 г. 13:07
Посетено: 701
Етикети: Лия Петрова, концерт, Българско национално радио, БНР, образоветелен концерт
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25223-printsesata-i-tsigulkata