Музика

"Реквием" от Моцарт

Концерт на Genesis Orchestra, диригент Йордан Камджалов

"Реквием" от Моцарт


◊ СВОБОДА В КЛАСИКАТА

Проектът „Свобода в класиката” е новост за България по своята смелост и мащаб. Защото „Свобода в класиката” се реализира точно така, както се роди – като една мечта без граници.

Requiem” от Волфганг Амадеус Моцарт

е една фраза, която мнозина от нас са чували, без да подозират каква магична история стои зад нея. „Requiem” е всъщност незавършената история на Моцарт – неговата свещена погребална меса, която остава недописана. Векове наред по-късно, поколенията, които я слушат, продължават да я дописват...

Какво ни очаква:

Представянето на "Реквием" от Моцарт на сцената в Пловдив е смел експеримент, който ще отведе както публиката, така и музикантите извън границите на личния им комфорт. Ще достигне до най-непознатите кътчета на класически познатото; не илюстративно, а разказано с думи и музика; не изпълнение, а преживяване на Моцарт.

Кой?...

Genesis Orchestra не е поредният оркестър, а широка концентрация на талант в една точка. Широка, защото оркестърът обединява български музиканти от различни точки на света, доказали себе си и своите качества на много сцени. На една обща сцена ги събира всеки път диригентът визионер Йордан Камджалов, познат с участията си с водещи оркестри в Берлин, Лондон, Токио и много други места по цял свят. В това музикално преживяване Йордан Камджалов ще поведе и хора на „Музикална лаборатория за човека”, с диригент Мая Василева – гласове от цяла България, търсени, изследвани и обединени от идеите на артистичния директор на проекта Йордан Камждалов. 

За кого?!

Събитието „Reqiem” е предназначено за всеки. Точно така – всеки! За любителите на класическата музика, за „хипстърите“, „аутсайдерите“, и всички, които някак сме нарекли... За чужденците, които вървят по улиците ни с любопитни погледи, за възрастните хора, които копнеят за един по-вълнуващ ден... За експериментаторите, новаторите, мечтателите, за хората, които не търпят граници, както и за онези, „встрани от нормата“, защото като такива сме ги свикнали да ги виждаме... Това събитие ще достигне до всички, които пожелаят да бъдат част от него, благодарение на Livestream излъчване, за първи път на класическата сцена в България. Тази опция ще бъде предоставена безплатно на социални групи в затруднения, като ще се предлага и на достъпни цени, по-ниски от билетните, за зрителите, които биха искали да се включат от всяка една точка на света!

Кога?

25 март, събота, от 19:00 ч. в зала "България”, София

26 март, неделя, от 19:00 ч. в зала "Колодрума”, Пловдив

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
05.03.2017 г. 14:02
Посетено:
1422
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25211-rekviem-ot-motsart