Музика

Песнопения по Добри Христов в храм „Света София – Премъдрост Божия”

Концерт на Смесения хор на Българското национално радио - 5 март 2017, 18 часа

Песнопения по Добри Христов в храм „Света София – Премъдрост Божия”


◊ ПОКАНА

Смесеният хор на Българското национално радио ще изнесе концерт в храм „Света София – Премъдрост Божия” с благословението на Негово светейшество Неофит – Патриарх Български на 05 март 2017 г. - Неделя православна и първа неделя на Великия пост.

В молитвения  дух на песнопенията по „Всенощно бдение“ от Добри Христов ще ни въведат солистите Пламен Кумпиков - бас, Боян Василев - тенор, Даниела Панчевска - алт, Стефани Кръстева - сопран и гост-диригентът Георги Еленков.

На Добри Христов (1875-1941) - композитор, музикален теоретик, историк, фолклорист, педагог, принадлежат най-ярките образци от новата българска църковно-музикална литература. Сред тях са двете Литургии на св. Йоан Златоуст и Песнопения по „Всенощно бдение“. В център на неговия възглед за църковната музика е идеята му за старобългарския църковен напев, която той предава и на своите наследници. Освен преподавател и директор на Държавното музикално училище и професор в Музикална академия, Добри Христов е бил също  диригент на хоровете при църквата “Св. Седмочислениции“ и храма-паметник “Св. Ал. Невски”.


Смесеният хор на БНР ви кани в празничния ден на 05 март 2017 г. от 18.00 часа в храм „Света София“.Автор:
БНР
Публикация:
02.03.2017 г. 13:22
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25204-pesnopeniya-po-dobri-hristov-v-hram-sveta-sofiya-premadrost-bozhiya