Музика

Кавалджия, гайдар и вокали в „Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика на БНР

Концерт на 23 февруари 2017 г. от 19:30 ч. в Първо студио на БНР

Кавалджия, гайдар и вокали в „Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика на БНР


◊ СЪБИТИЕТО

В концерта от поредица „Музика в портрети” Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов отново ще бъдат представени приятни изненади и блестящи солисти. На 23 февруари 2017 г. (четвъртък) в Първо студио на БНР от 19:30 часа публиката ще чуе и види едни от знаковите имена в инструменталното и вокално изкуство – впечатляващите солисти Матю Добрев – кавал, Красимир Кондов – гайда и квартет „Българка джуниър“.


Кавалджията Матьо Добрев съчетава народната традиция с импровизационната си дарба. От 1996 г. Добрев свири в оркестър „Тракия“ на Иво Папазов–Ибряма. Работи с още големи музиканти като Нешко Нешев, Ради Казаков и други. Участва във формацията „Виртуозите на Тракия“. Музикантът вдъхва нов живот и съдържание на фолклорната музика.Той е част от поколението, което създава музикалния микс на новата балканска вълна. Под диригентската палка на Димитър Христов кавалджията ще изпълни емблематичните си бавни мелодии във фригийски лад, Чочова ръченица и други нови пиеси, специално аранжирани за концерта от Пейо Пеев.

Гайдарят Красимир Кондов създава авторски пиеси на фолклорна основа, прави записи за БНР в Пловдив и София. Творчеството му включва 250 обработки на народна музика, от които сто са посветени на вокалните изпълнения – песни за трио, квартети, народен хор. Сътрудничи на известни състави като „Ева квартет”, хор „Мистерията на българските гласове”, Оркестъра за народна музика на БНР. През 2006 г. музикантът издава солов албум, озаглавен „Гайдата”. Виртуозният музикант и главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл Красимир Кондов ще представи на концерта в петък свои популярни творби, както и специално написаната за концерта Мераклийска ръченица.

Вокалната музика в концерта ще бъде представена от невероятния квартет „Българка джуниър”. Групата е създадена през 1989 г. в Пловдив. Репертоарът й обхваща традиционни народни песни, аранжименти и композиции на едни от най-големите български музиканти като Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Теодосий Спасов, Стефан Мутафчиев, и други.
От 2014 г. квартет „Българка джуниър“ е в състав: Христина Анастасова, Фанка Койнарова, Елена Беделева, Тонка Колева. На концерта в БНР те ще представят солови изпълнения в аранжимент на Костадин Генчев, Ангел Димитров, Марек Дяков и Димитър Христов.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4), както и в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com

Вход свободен за ученици от НМУ „Любомир пипков“ и студенти от НМА „Панчо Владигеров“ срещу ученическа или студентска карта.

 


Автор:
БНР
Публикация:
22.02.2017 г. 14:31
Етикети:
Оркестър за народна музикаконцертБългарско национално радиоБНР
квартет Българка джуниър
Матьо Добрев
Красимир Кондов
Музика в портрети
Посетено:
933
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25158-kavaldzhiya-gaydar-i-vokali-v-muzika-v-portreti-na-orkestara-za-narodna-muzika-na-bnr