Музика

Максим Рисанов в Софийска фимхармония с творба на Добринка Табакова на 26 февруари!

Софийската филхармония отново с изключителна концертна седмица

Максим Рисанов в Софийска фимхармония с творба на Добринка Табакова на 26 февруари!


◊ ПОКАНА

• На 23 февруари, от 19 ч. в зала „България“ - един изключително интересен концерт под палката на енергичния и харизматичен Максим Ешкенази - неуморния популяризатор на американското композиторско и изпълнителско изкуство в България, и с участието на видния американски пианист Андрю Армстронг.

В програмата ще прозвучи брилянтният Концерт № 1 на Шопен, в който пианото има необичайно, по-изявено, отколкото в останалите клавирни концерти място. Ще го чуем в изпълнение на многократния победител на национални и международни конкурси Андрю Армстронг. Пианистът свири с много различни оркестри по цял свят и има рецитален репертоар от Бароковата епоха до наши дни. Поддържа активна звукозаписна дейност. Особено силно е обвързан с образователни проекти за детска и младежка публика. Сред многобройните му камерни партньори е и цигуларят Джеймс Енес.

 В концерта ще прозвучат и две интригуващи творби от най-прочутите американски композитори, Аарън Копланд, – два балета  по сюжет из изпълнения с труд и благочестие живот на американските пионери, усвояващи пустите земи на континента – „Родео“ и „Пролет в Апалачите“.

• На 26 февруари от 19 ч. в зала „България“ световноизвестният Максим Рисанов ще застане пред Националния оркестър като виолист и диригент. За Максим Рисанов големият Юри Башмет казва следното - „най-после се роди мой наследник“. Днес той разделя времето си между солистична и диригентска кариера. Мнозина съвременни автори го избират за солист и диригент на световните премиери на своите творби. Работи с Гия Кончели, Кшищоф Пендерецки, Петер Васкс, Михаил Плетньов, Добринка Табакова и др.

Като солист той ще изпълни Сюита за виола, клавесин и струнни на Добринка Табакова, наскоро избрана от оркестъра на ВВС за композитор-резидент, признание, което ни изпълва с истинска гордост и радост. Сюитата е част от авторския диск на Добринка Табакова, номиниран за Грами. А солист и диригент при записа на диска е… да, разбира се, Максим Рисанов. С участието на Василий Илисавский – клавесин.

Моцарт е писал Симфония № 29 на 18-годишна възраст и тя е по младежки дръзка и искряща, едно любимо произведение на публиката в цял свят.

Балетът „Аполон Мусагет“ на Стравински е създаден по поръчка на богата американска наследница и е вдъхновен най-вече от музиката на Люли. Оркестровият рисунък е максимално изчистен, но крайният резултат е поразителен. Всичко е сякаш едноцветно, бяло, съвършено. Жорж Баланчин го поставя в руските серии на Дягилев в Париж. Премиерата във френската столица дирижира самият Стравински.

Два концерта - пътешествие през света и неговата музика – буквално и преносно.

Билети на касата в залата и в мрежата на Ивентим.

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
17.02.2017 г. 12:49
Посетено:
1386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25125-maksim-risanov-v-sofiyska-fimharmoniya-s-tvorba-na-dobrinka-tabakova-na-26-fevruari