Музика

Среща с „Mr. Sax” в Първо студио на БНР

Специален концерт на 15 февруари от 19:30 ч. под диригентството на Антони Дончев

Среща с „Mr. Sax” в Първо студио на БНР


◊ ПОКАНА

Какво би бил джазът без звука на саксофона? Трудно може да си го представим, ако през 1844 година Антоа̀н Жозѐф Адо̀лф Сакс, не беше изобретил този блестящ инструмент. В  негова чест в Белгия е кръстена улица, а в родната му къща е превърната в музей. Но не е задължително обаче да пътувате до кралството, за среща с мистър Сакс - през следващата седмица в „Старата къща“ – БНР, музикантите от саксофонната група на Биг Бенда са планирали специалния концерт „Mr. Sax”. 

На 15 февруари (сряда) от 19:30 ч. в Първо студио на БНР под диригентството на Антони Дончев ще бъдат изпълнени авторски пиеси и песни на солистите на Биг Бенда на БНР, сред които: „Признание“ – Васил Енчев, „Родополоджи“ – Димитър Льолев, „Макккой-кой?“ – Петър Момчев, „Мастодон“ – аранж. Борис Петров - Парчето и др.                             

Петър Момчев, Васил Енчев, Димитър Льолев, Борис Петров-Парчето и Атанас Хаджиев са представители на саксофонната група на Биг Бенда на БНР и познати на българската публика и като солисти в многобройни джаз  проекти. Те са редовни участници в международни фестивали и конкурси с различни формации, за които създават и свои авторски композиции.

 

Петър Момчев е водачът на саксофонната група на Биг Бенда на БНР. Той започва да учи саксофон при Анатолий Вапиров и завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ през 1996. Музикалните му интереси  в джаза имат разнообразни аспекти – от традиционния джаз, диксиленд и суинг – до модерния джаз и авангард. Петър Момчев свири във формации, включващи едни от най-актуалните имена от българската джаз сцена като Шибил Бенев, Любомир Денев, Димитър Димитров, Росен Захариев, Васил Спасов, Венци Благоев и други.

Васил Енчев от 2000-та година, заема първа позиция на тенор саксофона в Биг бенда на БНР и в момента работи над издаването на първия си албум. С инструменталната си пиеса “Speed Changes” достига до полуфинал на международния конкурс "International Songwriting Competition" (Нашвил, САЩ) и печели втора награда в международното състезание – "World Wide Music Contest" (Швейцария).     

Димитър Льолев е познат на българската публика  с афинитета му към фолклорната музика и джаза, които умело съчетава. Льолев завършва АМТИИ – Пловдив с пиано и фагот, както и програмата “New York Comes To Groningen“ в консерваторията „Принц Клаус“, в която работи с именити музиканти като Ралф Питърсън, Дон Брайдън, Дейвид Беркман, Конрад Хъруиг. През 2005, той получава втора награда на “Lieden Jazz Stad Competition” в Лайден (Холандия) и е номиниран за нагарадата за най-изтъкнат млад изпълнител “Harten Aas jazz award“. През 2014 Димитър Льолев издава своя албум „Родополоджи“, съвместно с Борислав Петров (барабани), Антони Дончев (пиано), и Борис Таслев (контрабас).

Борис Петров-Парчето започва да се занимава професионално със саксофон след поканата на Александър Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в Синьо“, по музика на Джордж Гершуин. Борис е вдъхновен от съчетанието на принципите на симфонизма с елементите на класическия американски джаз. Започва да участва в много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на Букурещ джаз фестивал през 1992. Същата година взима участие и в майсторския клас на Милчо Левиев. От 2000 година свири в Биг Бенда на БНР, където е и един от водещите му солисти. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР и участва в редица джаз фестивали и проекти.

Атанас Хаджиев е част от състава на Биг Бенда на БНР от 3 години, като заема позицията на баритон саксофона. Той се изявява и на кларинет и саксофон с различни оркестри и състави - Младежки симфоничен оркестър – Пловдив, както и с формацията „Бацилус Балканикус Бенд“. Солист е на фестивала „София джаз пик“, джаз фестивалите в Банско и Стара Загора.        Работи с големи имена от световната музикална сцена като Хюберт Табс, Чайна Моузес и други.

Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране, съчетавайки многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти. С името му са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните 20 години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация "Акустична версия", която още с първата си поява на европейския подиум печели Голямата награда на конкурса в Hoeilaart (Белгия) през 1985 г.

 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4), както и в мрежата на ticketsbg.com


Автор:
БНР
Публикация:
13.02.2017 г. 15:20
Посетено:
816
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25104-sreshta-s-mr-sax-v-parvo-studio-na-bnr