Музика

Песен за любовта в Софийската филхармония

Концерт на 9 февруари 2017 от 19 ч. в зала „България”

Песен за любовта в Софийската филхармония


◊ ПОКАНА

На 9 февруари от 19 ч. в зала „България” Софийската филхармония ви кани на концерт с диригент маестро Славил Димитров и последния ученик на Ростропович, с когото го свързва и дългогодишно творческо сътрудничество – Ксавие Филипс, виолончело.

Ще чуем големия майстор на виолончелото в Симфония-концерт за виолончело и оркестър на Сергей Прокофиев, произведение с първоначално трудна съдба, недооценено от публиката, докато не попада в ръцете на младия Мстислав Ростропович, който разкрива разноликия му характер – едновременно вълшебна приказка и красиво размишление - и го превръща в една от най-ярките виолончелови творби в репертоара на големите концертни зали. Това е и първото произведение, което Ростропович, впечатлен от представянето на Ксавие Филипс в няколко международни конкурса, му предлага да изсвири под неговата палка. Следват блестящи съвместни концерти и стремителна солова кариера за Ксавие Филипс на няколко континента под диригентството на имена като Рикардо Мути, Курт Мазур, Кристоф Ешенбах, Джеймс Конлън, Серж Бодо, Елиаху Инбал, Кадзуши Оно, Марек Яновски, Владимир Федосеев, Владимир Спиваков и др. През 2015 г. Ксавие Филипс е номиниран за наградата Грами за „Солист-инструменталист на годината”.

Симфония № 4 на Чайковски е цяла епоха в творчеството на композитора и въплъщение на новаторските му виждания за симфонизъм. Изключително мелодична, симфонията носи дълбок драматизъм, но и нежен лиризъм. В нея музиката рисува образи, неуловими и капризни, суровата съдба за миг препречва пътя на човека към щастието, сетне душата ликува, мечтае, отново страда, ефирният образ на бялата брезичка от народните напеви преминава като сън... Много цветна, дълбоко вълнуваща и изпълнена с незабравими теми, Симфонията е любима на милиони хора по света.

Предварително обявеният именит диригент Александър Маркович за жалост внезапно заболя. Неговото място ще заеме главният диригент на НФХ „Светослав Обретенов“ - Маестро Славил Димитров.

 

Билети на касата в залата и на в мрежата на Ивентим. 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
06.02.2017 г. 15:29
Посетено:
1024
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/25066-pesen-za-lyubovta-v-sofiyskata-filharmoniya