Музика

Духът на Бетовен се е вселил в Жан-Бернар Помие

Концерт на 26 януари 2017 от 19 ч. в зала "България"

Духът на Бетовен се е вселил в Жан-Бернар Помие


◊ КОНЦЕРТЪТ

Съдби и медии

Жан-Бернар Помие
диригент

Жан-Бернар Помие
пиано

Програма:

. Михаил Големинов – Три етюда за симфоничен оркестър и смесени медии
. Бетховен – Концерт за пиано N 4 - Allegro Moderato; Andante con moto; Rondo (Vivace)
. Бетховен – Симфония N 5 - Allegro con brio; Andante con moto; Scherzo: Allegro; Allegro


„Духът на Бетовен се е вселил в него“, казва пресата за Жан-Бернар Помие. И това не е възторжен изблик, породен от отделно изпълнение, а резултат от половинвековна кариера, белязана съдбовно от великия композитор.

Жан-Бернар Помие гостува в България за пръв път през октомври 1962 г. и именно тук Юджийн Истомин го чува и отваря за него пътя към американските сцени. Печели Международния конкурс за млади музиканти в Берлин, а на 17 става най-младият финалист на конкурса "Чайковски". Следва дълъг период на сътрудничество с Караян и Берлинска филхармония. Бетовен съпътства артиста от самото начало и през цялата му кариера. В последните няколко години Жан-Бернар Помие покорява големите европейски зали с интеграл на Бетовеновите сонати. Кавалер на Почетния легион и носител на най-високия френски Почетен орден за принос към културата.

На 26 януари, от 19 ч. в зала "България" ще го видим и чуем едновременно като диригент и солист в концерт с две произведения на Бетовен, вдъхновени от темата за борбата на непримирения Човек с всемогъщата Съдба, за непокорството и стремлението – Симфония № 5 и Концерт за пиано № 4. Така прозвучават те и на премиерата си през 1808 – в един концерт, в който Бетовен едновременно дирижира и сам свири своя Четвърти концерт.


Билети на касата в залата, в мрежата на Ивентим и в бензиностанции OMV



Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
19.01.2017 г. 16:17
Посетено:
1039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24968-duhat-na-betoven-se-e-vselil-v-zhan-bernar-pomie