Музика

Любимият тенор на българите е Лучано Павароти

Пътуване с музика: „Каста дива” изпраща победителя в националната анкета до Дубай

Любимият тенор на българите е Лучано Павароти


„Не ме напускай, не ми причинявай такава мъка, върни се в Соренто, накарай ме да живея!”…
Една от най-обичаните италиански канцонети, изпята от Лучано Павароти сякаш изразява тъгата ни от неговата загуба. Напусна ни преди 10 години, но продължава да живее в сърцата на хората от цял свят. И на българската публика също.

Лучано Павароти е най-любимият тенор на българската публика. Това показа демократичния вот на слушателите на предаването на „Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива”. В националната анкета с награди първите 4 места се заемат от италианци – Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Андреа Бочели, следвани от любимия на поколения българи Никола Николов, толкова обичан и ценен оперен артист, че след един спектакъл на „Трубадур” през 1961 г. публиката го е носила „на ръце” до дома му. В челната десетка е още един български тенор - Калуди Калудов, пял на най-големите световни сцени.

В продължение на 4 месеца слушателите на „Каста дива” пътуваха в света и големите страсти на операта заедно с изпълнители от нашето съвремие като Андреа Бочели, Роберто Аланя и Йонас Кауфман и с някои от легендите от началото и средата на ХХ век – Енрико Карузо, Бениамино Джили, Марио дел Монако, Франко Корели и Джузепе ди Стефано. Тъкмо за Джузепе ди Стефано е гласувал слушателят, който спечели при тегленето голямата награда за участник в анкетата на „Каста дива“ – екскурзия за двама до Дубай.

Слушайте „Каста дива” по „Хоризонт“ в неделя,15 януари от 20 до 22 часа, когато на живо Валентин Ганчовски от София ще получи наградата от туристическа агенция „Дрийм холидейс“. В предаването ще чуете изпълнение на любимият му тенор - ди Стефано и още прекрасна класическа музика с погасени авторски права.

 
Клип с песента „Върни се в Соренто“ в изпълнение на Павароти: https://www.youtube.com/watch?v=IKngNZxgg18


Автор:
БНР
Публикация:
14.01.2017 г. 15:23
Посетено:
1928
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24940-lyubimiyat-tenor-na-balgarite-e-luchano-pavaroti