Музика

Хишам Габр от Операта в Кайро дирижира в Пловдив

Концерт от цикъла „Симфонични светове” - 13 януари 2017, 19 часа

Хишам Габр от Операта в Кайро дирижира в  Пловдив


◊ ПОКАНА

Първият концерт за 2017 от цикъла „Симфонични светове” ще бъде на 13 януари (петък) от 19 часа в Концертна зала. За него в Пловдив пристигна изтъкнатият Хишан Габр, който е постоянен диригент в операта в Кайро и директор на Художествен център Библиотека Александрина, активна културна институция и част от прочутата библиотека на Александрия, Египет. 

В изпълнение на оркестъра на Опера Пловдив ще прозвучат: Хишам Габр - откъси от музиката към филма "Похот", Шуман - Концерт за пиано и оркетър ла минор оп.54 и Брамс - Симфония №3 фа мажор оп. 90. Солист е пловдивчанката Мария-Десислава Стойчева, носител на отличието „Млад музикант на годината 2015” от наградите „Алегро Виваче” на БНР.

Хишам Габр учи дирижиране в Египет, Франция и САЩ. Завършва "Съвременни техники на дирижиране" в университета Корнел, Ню Йорк. Освен редовните си ангажименти като диригент в операта в Кайро, Габр е поканен да дирижира много международни оркестри и в момента е гост-диригент в много от тях. От началото на 90-те години Габр също така композира музика за множество игрални филми, документални филми, мюзикъли и пиеси, поставяни в Египет и в чужбина.

* * *

Във връзка със зимното време Опера Пловдив напомня, че билети за всички концерти и оперни спектакли могат да бъдат закупени онлайн в eventim.bg, които срещу предоставяне на код за резервация могат да се получат на място на касата на Концертна зала.


Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
12.01.2017 г. 15:50
Посетено:
726
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24922-hisham-gabr-ot-operata-v-kayro-dirizhira-v-plovdiv