Музика

Гершуин, Бърнстейн и Барбър на 12 януари в зала "България"!

Концерт на Софийска филхармония под диригентството на Бернхард Гюлер

Гершуин, Бърнстейн и Барбър на 12 януари в зала "България"!


◊ ПОКАНА

Софийската филхармония ви кани на концерт на 12 януари от 19 ч. в зала "България" с програма, съставена изцяло от най-любими произведения на американски композитори.

„Един американец в Париж“ е произведение, което публиката по цял свят безпогрешно разпознава и неизменно обича. Бибипкането на парижките таксита, подтичващият ритъм и мечтателният блус оставят неповторими отпечатък върху слушателите. Ето какво казва самият Гершуин за него: „… ето, че идеята ми се яви: „Един американец в Париж, тъгата по дома, блусът…“. Има епизоди, които напомнят Левия бряг (на река Хъдзън)… Среща с приятел, лека носталгия – и ето, че всичко тръгва като по вода. Докато си в Париж, бъди парижанин!“

А своя концерт във фа описва така: „Първата част използва ритъма на чарлстон. Тя е бърза, пулсираща и представя младия и ентусиазиран дух на американския живот. Втората част носи поетична, нощна атмосфера, която може да се сравни с американския блус, но в чистия му вид… Финалът връща стила и духа на първата част. Това е оргия от ритми.“

Този вълнуващ концерт ще чуем в изпълнението на Йоръм Сон, често наричана от медиите „месията на пианото.“ Наградите от конкурсите „Ван Клайбърн“ и „Чайковски“ са само началото на бляскава кариера, в която „грацията и кристалният звук“ й осигуряват вниманието и партньорството на диригенти като Валери Гергиев, Дмитрий Китаенко, Кийт Локхард и Юри Башмет.

Адажио за струнни от Самюъл Барбър е безусловно пиеса, чиято популярност надминава тази на автора й. Критикът Алигзандър Джей Морийн говори за музиката като за „пълна с патос и пречистваща страст“ и като за такава, която „не може да остави очите сухи“.

Сюитата на Бърнстейн „На кея” към изгарящата драма на Елия Казан е своеобразен днешен еквивалент на увертюрата-фантазия „Ромео и Жулиета” на Чайковски. От началото до трагичния напев във финала, тази партитура на Ленърд Бърнстейн е наситена с драматично напрежение. 

Цялата палитра от емоции и музикални съкровища в този концерт, ще ни разкрие майсторската палка на Бернхард Гюлер, музикален директор и главен диригент на няколко оркестъра, сред които са Филхармоничният оркестър на Кейптаун и Нюрнбергският симфоничен оркестър. Гюлер е също и главен гост-диригент на Филхармоничния оркестър в Йоханесбург.

Кариерата на музиканта го отвежда в най-престижните концертни зали на Америка, Австралия, Русия, Япония, Китай, Корея, Южна Африка и Бразилия, а също така в редица европейски страни: Испания, Италия, Франция, Норвегия, Швеция и Германия. Гюлер работи с много изтъкнати солисти: Джошуа Бел, Даниел Мюлер-Шот, Клаудио Борхес, Давид Герингас; Иво Погорелич, Петер Донъхю, тромпетиста Морис Андре, поп-певците Лайънъл Ричи и Дейвид Фостър и др. 

Билети на касата в залата и в мрежата на Ивентим

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
07.01.2017 г. 18:03
Етикети:
Йоръм СонмузикаконцертСофийска филхармония
Бернхард Гюлер
американски композитори
Посетено:
1530
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24894-gershuin-barnsteyn-i-barbar-na-12-yanuari-v-zala-balgariya