Музика

Духът на Паганини възкръсва с Марио Хосен

Магически спектакъл на виртуозния цигулар във Варна

Духът на Паганини възкръсва с Марио Хосен


◊ СЪБИТИЕТО

Варненската публика ще има изключителната възможност да се докосне до интерпретаторското съвършенство на виртуозния цигулар Марио Хосен на 28 декември от 19.00 в зала 1 на ФКЦ. „Духът на Паганини” ще завладее пространството, освен с музиката, и със средствата на съвременния 3D Mapping, поднесен от Полина Герасимова. Оркестъра на Държавна опера Варна ще дирижира известният органист от катедралата "Свети Стефан" във Виена, проф. Йоханес Ебенбауер.

Особеното в концертния проект „Духът на Паганини” е, че в него ще оживеят същите творби, с които някога легендарният цигулар е будел изумлението и възторга на публиката в Европа и Америка. На 28 декември във ФКЦ ще чуем произведения, освен от Паганини, също и от Бетовен, Бах, Моцарт, Делиб.

Участват също оперните солисти Даниела Димова, Лиляна Кондова, Бойка Василева и балетните солисти Павел Кирчев, Галина Велчева и Галина Великова.


◊ ВИРТУОЗЪТ

С естественост, предопределени сякаш от съдбата, Марио Хосен извървява пътя от дете-чудо до международното признание „Превъплъщение на Паганини”. Ние с гордост го наричаме „Българския Паганини”, но всъщност във вените на родения в Пловдив музикант тече копска, еврейска, арабска и българска, а може би тракийска кръв от времето на Орфей, и от тази магическа смес се ражда изумителен талант.

Марио Хосен, чиято майка е оперна певица, свири от 5-годишен на първата си цигулка, подарена от баба му, а на 8 години вече е солист на Пловдивската филхармония. Завършва висшето си образование в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Кариерата му е свързана с такива имена като преподавателя му Фришеншлагер, Руджеро Ричи, Ифра Нийман, Жерар Пуле и други световни изпълнители. Марио Хосен свири с Английския камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестъра на Миланската скала, Симфоничния оркестър на БНР, Мексиканския държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много други. Познават го навсякъде по света, където концертира с огромен успех - САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония. Прави записи с прочути артисти като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев.

Носител на много много награди за своето изпълнителско майсторство, Марио Хосен е вече и утвърден педагог, почетен професор по цигулка на НБУ и гост професор в Япония. Вдъхновител е на много проекти, сред които създаването на Академичния оркестър „Камерата Орфика” в НБУ и на Международния конкурс за цигулари във Варна през 2015 г., на който се изявиха изключителните Братя Зайранови - Александър и Мартин от Варна. Те вече се обучават и в майсторските класове на Международната академия „Орфеус“ във Виена, зад която стои отново Марио Хосен.


◊ ДА ТЕ НАРЕКАТ „ПРЕРОДЕНИЯ ПАГАНИНИ”

Музикалните критици величаят Марио Хосен като „Прероденият Паганини”, „Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност”, възхищават се на неговата „брилянтна техника и красив цигулков тон”.

„Да те нарекат „Преродения Паганини” е отговорност, предизвикателство и най-вече задължение, защото именно той прави революция в инструменталното цигулково изкуство. Не са много интерпретаторите му в началото на ХХІ век и смятам, че съм един от малкото, които имат в репертоара си по-голямата част от творчеството на Паганини. Изпитвам огромно удоволствие да свиря и разбирам тази технична и много виртуозна музика”, споделя делово маестрото.

Достатъчно е да се вгледаме в неговите невероятно дълги и красиви пръсти, както и да установим известна визуална прилика с Паганини, за да ни озари мисълта, че Марио Хосен наистина е двойник на историческия Паганини. Геният на цигулката от XIX век, когото съвременниците обожавали, но и от когото се страхували, защото само „Цигуларят на дявола” можел да свири по такъв неземен начин.

Единственият издаден приживе опус на Паганини са неговите „24 капричии за соло цигулка", които Марио Хосен изпълнява с невероятно изящество. Паганини е автор и на 6 концерта за цигулка и оркестър, от които най-известен е Вторият концерт в си минор, наречен „Ла Кампанела" – „Камбанката" по името на едната от частите му.

Марио Хосен, който обстойно е изследвал оригиналното творчество на Паганини и е един от малцината, получили достъп до личния му солов архив в Генуа, ще изпълни сега във Варна, за втори път след неотдавнашния концерт в НДК, непознато за масовата публика произведение на Паганини „Религиозни въведения към Кампанела”.

Във Варна Марио Хосен ще свири, разбира се, с любимата си цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт Австрийската национална банка. Това майсторско творение на лютиерството, на стойност над 1 млн долара, придружава своя господар Марио Хосен навсякъде по света. Двамата са обвързани, вече 15 години, с невидимите нишки на онази висша любов, която само истинското изкуство може да вдъхновява.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.12.2016 г. 17:16
Посетено:
2106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24876-duhat-na-paganini-vazkrasva-s-mario-hosen