Музика

Давид Райц отново на Софийска сцена със Симфоничния оркестър на БНР

Концерт на 16 декември от 19:30 часа в Зала „България“

Давид Райц отново на Софийска сцена със Симфоничния оркестър на БНР


◊ СЪБИТИЕТО

След мащабния проект Lord of the Rings in Concert в България, реализиран от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под палката на Давид Райц, швейцарският диригент се завръща в България, за да стане част и от програмата на сезон 2016/2017.
Давид Райц ще дирижира Симфоничния оркестър на Българското национално радио отново на 16 декември от 19:30 часа в Зала „България“.

На концерта ще прозвучат произведения на Йоханес Брамс, П. И. Чайковски и Марин Вълчанов.

Вариациите от Йоханес Брамс са вдъхновени от творчеството на Йозеф Хайдн и темата „Хорал на Свети  Антониий“.

Симфония № 6 – „Патетична“ на П. И. Чайковски, изпълнена само девет дни преди неочакваната кончина на композитора,  не просто проследява страстите в жизнения път на  човека – надеждата и отчаянието,  любовта и  омразата. В нея звучи самият живот с неговите  възходи и падения. Мотиви от тази симфония звучат в множество филми като „Voyager“, „Анна Каренина“, „Специален доклад“, „Авиаторът“, на мащабни събития като Зимните олимпийски игри 2010.

Под палката на Давид Райц ще слушаме и музика от Марин Вълчанов - български фаготист и композитор. В произведението му „Поздрав“ за брас квинтет и симфоничен оркестър са застъпени фолклор и джазови елементи. Марин Вълчанов написва произведението си по повод юбилея на своя колега и приятел проф. Владислав Григоров през 2014 г. На 16 декември в зала „България“ като солисти в него  ще чуем  Владислав Григоров, Ясен Теодосиев, Петър Македонски, Стоян Стоянов и Атанас Карафезлиев.


Давид Райц (1975) се развива като музикант изключително бързо. Започва да взима  уроци по виолончело при Самуел Лангмайер в Цюрих, Швейцария. На 16 години става ученик на Валтер Гример, а по-късно завършва и консерваторията в Цюрих. Първите му стъпки като диригент на професионален оркестър са в Чехия. През 2011 г. става асистент на филмовия диригент Лудвиг Вики  и дирижира проекти с оркестрите Норддойчер рундфунк - Хановер, Радиосимфоничен оркестър - Дъблин, Радиосимфоничен оркестър - Пилзен, Симфоничен оркестър на БНР, Национален оркестър Брюксел.
Автор:
БНР
Публикация:
13.12.2016 г. 11:06
Посетено:
968
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24802-david-rayts-otnovo-na-sofiyska-stsena-sas-simfonichniya-orkestar-na-bnr