Музика

95 години Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

Концерт в програмата на 47. Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора 2016

95 години Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“


◊ СЪБИТИЕТО

В програмата на 47. Фестивал на оперното и балетното изкуство ще бъде отбелязана още една достойна годишнина – 95 години от създаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

На 6 декември от 19.00 часа в залата на Старозагорската опера възпитаниците на Академията ще изнесат специално подготвен за годишнината галаконцерт с участието на Академичния симфоничен оркестър с концертмайстор – Жорж Паликарски и студенти от класовете по оперно пеене. На диригентския пулт ще застане проф. Пламен Джуров.

В програмата ще прозвучат произведения от Васил Казанджиев, Александър Райчев, Панчо Владигеров, арии и дуети от оперите "Ловци на бисери“ на Жорж Бизе, "Фаворитката“ на Гаетано Доницети, "Хан Крум – Ювиги“ от Александър Йосифов, от оперетата "Прилепът“ на  Щраус и др.

 
Националната музикална академия е първото висше музикално учебно заведение, създадено през 1921. Седем години по-късно се създава и Академичния симфоничен оркестър, чийто първи ръководител е големия цигулар и диригент Саша Попов. Независимо, че има учебни функции, съставът развива активна концертна дейност в страната. След това променя името и принадлежността си. Едва през 1956 е във вида, в който го познаваме днес. Съществувайки като симфоничен оркестър с богата концертна програма, той се превръща в своеобразен преподавател за студентите. Диригенти на оркестъра са били едни от най-авторитетните български музиканти: проф. Асен Найденов, Влади Симеонов, Константин Илиев, Иван Маринов и Васил Казанджиев. Програмата на концерта, посветена на годишнината от създаването на НМА "Проф. Панчо Владигеров" представя творчеството на български композитори, трайно свързани с историята на висшето учебно заведение, както и изпълнителското изкуство на студенти от различните специалности.

Пламен Джуров, музикален ръководител на проекта, е професор по дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Завършва композиция при проф. Марин Големинов и дирижиране при проф. Константин Илиев. От 1988 е диригент на Ансамбъл "Софийски солисти".

Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
06.12.2016 г. 00:06