Музика

"Виенска класика - израз и стил" - майсторски курс на Мария Принц за певци и инструменталисти

47. Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора 2016

"Виенска класика - израз и стил" - майсторски курс на Мария Принц за певци и инструменталисти


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 и 3 декември от 17.00 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора виртуозната пианистка Мария Принц ще проведе майсторски курс за певци и инструменталисти.

В двудневния практически семинар ще участват Трио „Реверанс“, солисти от Старозагорската опера и ученици от НУМСИ „Христина Мофова“ – един пианист и певци от вокалната студия на училището. Заниманията с Мария Принц ще бъдат посветени на стиловите особености и тънкости в интерпретацията на виенските класици.

Мария Принц пристига в Стара Загора веднага след своите блестящи  изяви на сцените на Софийската филхармония. На 29 ноември пианистката участва в специален концерт „Мария Принц и Андрю Маринър“ на сцената на препълнената с публика Камерна зала „България“ – първият концерт от цикъла „Мария Принц със звезди на международните сцени и солисти на Софийска филхармония“. На 1 декември се състоя вълнуващ концерт със солист Мария Принц под палката на маестро Стивън Барлоу, които представиха заедно със Софийска филхармония програмата „Принцове на романтизма“ в памет на изключителния сър Невил Маринър – създател на прочутия оркестър Сейнт Мартин ин дъ фийлдс, музикант, преживял 77 години от своя живот на сцената и в звукозаписното студио, оставил за поколенията повече от 600 великолепни свои музикални записи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МАРИЯ ПРИНЦ

Мария Принц свири с водещи оркестри из цяла Европа, има изпълнения с Виенската филхармония и партнира с прочути диригенти като Рикардо Мути на Залцбургския фестивал, Сейджи Озава във Виена и Невил Маринър.

Изнася рецитали в САЩ, Европа и Япония. Нейните изяви в жанра на камерната музика включват многобройни изпълнения с членове на Виенската филхармония – флейтистите Дитер Флури и Волфганг Шулц, кларинетистите Алфред Принц, Петер Шмидл и др.

Мария Принц работи по големи проекти за концерти и записи с известния френски флейтист Патрик Галоа, сред които концерти в Weill Nall/ Carnegie Hall в Ню Йорк, Purcell Room/ Queen Elizabeth Hall в Лондон и Международната академия Киджана в Сиена. Техният албум за Naxos със сонати за цигулка от Моцарт, аранжирани за флейта от Патрик Галоа, е признат от пресата за албум с „неустоимо обаяние“. Втори албум за Naxos с вариации оп. 105 и оп. 107 от Лудвиг ван Бетховен, издаден през септември 2015 година предизвиква коментар от „Грамола“: “Двама музиканти на световно равнище!“

Мария Принц записва също концерти за пиано от Хайдн и Моцарт със Софийския симфоничен оркестър, сонати от Брамс за кларинет и пиано с Алфред Принц, както и Пуленк, Мартину и кларинетните сонати на Брамс с Петко Радев. Има записан диск с камерна музика на Бетовен, Глинка и А. Принц.

Един от най-силните акценти в звукозаписната дейност на Мария Принц е издаденият през октомври 2013 албум за Chandos с концерти от Е. Шулхоф, Е. Кренек и В. Д‘Енди със солисти Мария Принц, Карл-Хайнц Шютц, Кристоф Конц, Роберт Наги и Аcademy of Saint Martininthe Fields под диригентството на сър Невил Маринър.

Между интересните проекти за сезона 2015/2016 година са запис за нов диск (копродукция на Naxos и Баварското радио) на песните на Джакомо Пучини с Красимира Стоянова, клавирен рецитал с произведения на Хайдн, Бетовен и Шуберт на фествала „Мартенски музикални дни“ и в Weill Hall /Carnegie Hall в Ню Йорк и камерен концерт с ансамбъл на Виенската филхармония на фестивала в Китзее (Австрия).

Мария Принц е родена в София. Дъщеря е на големия български композитор и диригент Константин Илиев. Завършва Висшето училище за музика "Ханс Айслер" – Берлин през 1980 в класа на  проф. Рудолф Дункел. Специализира при Йорг Демус във Виена (1981) и Ивон Лефебюр в Париж (1982). Педагогическата си дейност започва в Цюрих (1982), а от 1987 е преподавател в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. Води майсторски класове в Залцбург, Япония, САЩ и България.

 

 


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
02.12.2016 г. 14:07
Посетено:
1185
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24735-vienska-klasika-izraz-i-stil-maystorski-kurs-na-mariya-prints-za-pevtsi-i-instrumentalisti