Музика

Образци на камерната музика

Водещи изпълнители от Държавна опера - Варна с общ концерт

Образци на камерната музика


◊ СЪБИТИЕТО

20.11.2016, 11:00 ч.

Градска художествена галерия - Варна

Образци на камерната музика

Красимир Щерев

цигулка

Вилиана Вълчева

пиано


Програма:

. Йоханес Брамс - Соната за пиано и цигулка № 2, ла мажор

Allegro amabile

Andante tranquillo – Vivace – Andante – Vivace di più – Andante – Vivace

Allegretto grazioso (quasi andante)


. Цезар Франк - Соната за пиано и цигулка, ла мажор

Allegretto ben moderato

Allegro

Ben moderato

Allegretto poco mosso

 

Йоханес Брамс пише втората цигулкова соната през лятото на 1886 година в Тун, Швейцария, където черпи много вдъхновение и идеи от заобикалящата го среда. Това е един много плодотворен в творческо отношение период за композитора. Втората цигулкова соната, е най-лиричната от трите цигулкови сонати на Брамс.Тя е светла и лъчиста. Счита се  за най-трудна, по отношение на успешното балансиране на лиричност и виртуозност. Изпълнена е за първи път на 2 Декември 1886 във Виена от цигуларя Йозеф Хелмесбергер и Брамс на пианото.

Цезар Франк пише цигулковата си соната също през 1886 година, в творческата си зрялост, когато е на 63 години.Тя е предвидена като сватбен подарък за големия цигулар Йожен Изаи. Представена му в деня на сватбата на 26 септември 1886, Изаи я изпълнява на сватбеното тържество след кратка репетиция. По-късно, на 16 декември същата година, в Брюксел, отново от Изаи, в партньорство с пианистката Мари-Леонтин Бордес-Пен, сонатата е представена официално на широката общественост.

Общия тематичен материал във всички части е много характерен белег за произведението - теми от първа част се срещат видоизменени в останалите части - похват взаимстван от Лист. Особено впечатлява с композиционното си майсторство финалната четвърта част. Франк разгръща прекрасен канон, сякаш за да покаже мъжкото и женското начало в живота - непрестанно търсещи се и лъкатушещи един до друг, намиращи удовлетворение в един апотеозен и величествен край

През годините Цигулковата соната на Франк става неизменна част от основния репертоар на всички големи изпълнители и се превръща в едно от най-ценените и завладяващи музикални произведения.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Вилиана Вълчева завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност пиано (1999), след което продължава обучението си по пиано и клавирен съпровод във Висшето музикално училище в Берн (2001), Музикалната консерватория в Нюшател (2004) и Висшето музикално училище в Люцерн с бакалавърска степен по оперно-симфонично дирижиране, музика и фагот (2008). Защитава магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране при проф. Ралф Вайкерт във Висшето музикално училище - Люцерн (2010). Дирижира оркестри в Швейцария, Австрия и Южна Африка. В периода 2004-2014 има ангажименти като диригент на Люцернския симфоничен оркестър, корепетитор и асистент на Вагнеровия фестивал във Велс, Австрия, диригент на Бранденбургския симфоничен оркестър, Хайдн синфониета - Виена, оркестър Хохдорф Люцерн, Филхармоничен оркестър Йоханесбург, Концертен оркестър Берн. От 2014 г. е гост-диригент на Държавна опера Варна.

Красимир Щерев завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" – Пловдив, в класа по цигулка на Елена Дойкова, а след това бакалавърска и магистърска степен в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив при проф. Недялчо Тодоров. През 1990 г. основава Студентски струнен квартет Форте, на който е ръководител до оттеглянето си през 1993 г. С квартета има многобройни концерти както в страната и в Англия, Франция, Швейцария, Германия. От 1993 до 1996 г. работи като артист-оркестрант в Държавна филхармония – Пловдив. От 2003 до 2006 г. е в състава на Австрийския Виена Валцер Оркестра, От 2004 г. работи в Оперно-филхармонично дружество – Варна, като участва във Варненски камерен оркестър и оркестър Симфониета, на които е концертмайстор. Преподава в Международна музикална академия под патронажа на Музикално сдружение Орфеус. От 2009 г. е концертмайстор на държавна опера - Варна, а от 2012 е концертмайстор на камерен оркестър Камерата Орфика към НБУ.

Проектът се подпомага от Фонд КУЛТУРА на Община Варна.

 

Билети: 10 лв. За учащи и пенсионери - 5 лв.

На касата на ФКЦ, а непосредствено преди концерта в Градска художествена галерия – Варна, на ул. „Л. Каравелов” 1.

Автор:
Любомир Кутин
Публикация:
16.11.2016 г. 20:44
Посетено:
918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24610-obraztsi-na-kamernata-muzika