Музика

Ортодокс сингърс

Варненско лято - 2006

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Вокален ансамбъл Ортодокс сингърс - Талин, Естония

Диригент - Валери Петров


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

20.06.2006 г. от 19.30 ч.
Евангелска методистка епископална църква - Варна


◊ В ПРОГРАМАТА

Песнопения от ортодоксалната литургия и творби от П. Чесноков, М. Лагунов, А. Архангелски, В. Петров, А. Пярт, Дж. Тавънър


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГРУПАТА

Създаден през 1989 г. от Валери Петров, вокален ансамбъл "Ортодокс Сингърс" получава признание като един от най-добрите професионални хорови колективи в Естония. Печели награди от международни конкурси и редовно участва в европейски музикални фестивали. Впечатлява с майсторското пресъздаване на стилове от различни епохи.

Изпълнителският подход на ансамбъла се характеризира със задълбочено внимание към всяка дума в сакралните текстове, безупречна вокална интерпретация, старателно обмисляне на динамичния план и изключително чувство за стил.

Първоначално ансамбълът насочва творческите си търсения към ранното православно песнопение, което рядко може да се чуе в концертни зали. Репертоарът им включва и известни произведения от руската църковна хорова литература, както и творби от съвременни композитори на православна музика, между които сър Джон Тавънър, Валерий Калистратов и Арво Пярт.

Ансамбълът е осъществил много успешни турнета и е музицирал в храмове и известни музикални сцени в Русия, САЩ, Швеция, Дания, Финландия, Норвегия, Великобритания, Ирландия, Унгария и Полша.
Дискографията им включва пет компактдиска, между които Кредо, Старинни песнопения (Forte, 1995) и Старинни руски православни песнопения (Albany Records, 1995).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДИРИГЕНТА

Валери Петров (р. 1960) е специалист в сферата на ранното славянско църковно песнопение и средновековната музика.
Автор е на сборник Нощно бдение (1999), изграден на базата на оригинални песнопения от Валаамския манастир и съчетаващ православна музика от различни периоди и стилове. Той е и великолепен интерпретатор на ортодоксални творби, писани от композитори на ХХ и ХХІ век.

Виртуозното му диригентско майсторство е резултат на задълбочено вникване в духовния заряд на всяка една творба и в творческия замисъл на композитора.

"Понякога ти се струва, че толкова нежно изпълнение граничи с невъзможното; звукът е като полъх на галещ бриз, в който може да се долови полета на кленов лист в летен ден" (Ивало Рандалу, в. Sirp, 2 юли, 2004).

Той е създател и Художествен директор на Международния фестивал за църковна православна музика КРЕДО, който от 1994 се провежда ежегодно в Естония.
Автор:
18.06.2006 г. 17:57
Посетено: 348
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2460-ortodoks-singars