Музика

Симфониците на БНР и младата цигуларка Кристина Георгиева почитат Петко Стайнов и Роберт Шуман

Концерт на 18 ноември 2016 г. в зала „България“

Симфониците на БНР и младата цигуларка Кристина Георгиева почитат Петко Стайнов и Роберт Шуман
Кристина Георгиева


◊ СЪБИТИЕТО

120-годишнината от рождението на именития български композитор Петко Стайнов и 160-годишнината от смъртта на великия Роберт Шуман ще бъдат почетени от Симфоничния оркестър на Българското национално радио на 18 ноември 2016 г. в зала „България“.

Концертът е първият от Абонаментен цикъл II на симфониците с главен диригент Росен Гергов и ще започне с емблематичната симфонична поема на Петко Стайнов „Легенда“ (1927 г.).

В програмата ще прозвучи и Симфония № 3 „Рейнска“ от Роберт Шуман. Произведението разкрива виртуозното майсторство на немския композитор да създава картини от природата,  изрисувани чрез музиката.

Солист в програмата ще е 16-годишната цигуларка Кристина Георгиева. Преподавателят й проф. Леонид Кербел (Белгия) казва за нея: “Кристина постоянно ни впечатлява с изключително чувствения си подход към музиката. Тя постига високо ниво на музикално майсторство, не само чрез своя талант, но и благодарение на ангажираност, любопитство, постоянство и творчески подход.” От ранна детска възраст Кристина Георгиева печели първи награди на национални и международни конкурси, свири с различни камерни състави и работи с Иври Гитлис, Миша Майски, Максим Венгеров. Като солист на Националния оркестър на Белгия под диригентството на Максим Венгеров, Кристина изпълнява виртуозните „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате, които ще чуем в интерпретация със Симфоничния оркестър на БНР.


* * *

Билетите за концерта вече са на касите на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и Рекламно-информационен център на БНР, бул. „Драган Цанков“ 4, както и в мрежата на TICKETSBG.COM.
Автор:
БНР
Публикация:
14.11.2016 г. 13:46
Посетено:
1032
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24583-simfonitsite-na-bnr-i-mladata-tsigularka-kristina-georgieva-pochitat-petko-staynov-i-robert-shuman