Музика

Два международни състава на второто издание на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’

Концерт на Струнен квартет "Джокозо" (Румъния/Германия/Холандия) на 16 ноември, 19 ч. в Студио 1 на БНР

Два международни състава на второто издание на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 октомври стартира второто издание на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’. Той се организиран от Сдружение “София – дух и култура“, обединяващо съвместните усилия на музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети“ и Дуо „Колаж“.

В рамките на второто издание на фестивала, концертите се провеждат всяка сряда в Първо студио на БНР. Закриването ще се състои на 19 ноември (събота) с концерт на Камерен хор "София" под диригентството на Мария Русева.

Защо действащи музиканти имат нужда да организират фестивал, независимо от факта, че имат достатъчно ангажименти?

Лилия Жекова (пианист) споделя: „Мечтаем да обогатим и развием сцената за камерна музика в София. С подбора на програмата и селекцията на съставите се стремим да убедим публиката в красотата на това изкуство, като се надяваме по този начин да спечелим нейното доверие. Важно за нас е слушателите да са сигурни, че когато посетят събитие на Аджитато’, ще присъстват на концерт на високо ниво“. Мария Русева допълва: „Основната ни цел не е да каним изявени музиканти - звезди, които случайно са се обединили за концерт, а музиканти, които създават нещо заедно от години и се трудят с неизчерпаема страст и отдаденост в сферата на камерната музика. Тя изисква дългогодишна съвместна работа на членовете на един ансамбъл и в резултат от нея те добиват специална творческа връзка помежду си. Камерният състав е един организъм и всяка част от него е незаменима, а камерният концерт е интимно преживяване както за изпълнителя, така и за слушателя.“

След дълги месеци на подготовка, второто издание на Аджитато’ беше открито и с първото международно участие на сцената на фестивала в лицето на Клавирно трио „Имаж“ - Гергана Гергова (цигулка), Томас Кауфман (виолончело) и Павлин Нешев (пиано). Концертът им получи много заслужени овации, както и висока оценка от критиката: „… степента на владеене на принципите на камерното съ-музициране от ансамбъла – фина щрихова игра, разнообразие в оцветяването на ансамбловия звук, изграждане на фразеологичен континуум, напрегнато, интензивно „подаване на реплика”, което предизвиква темброво аргументирана реакция от партньора… Трио „Имаж” познава света на Хайдн, има своя код към него, има своето тайнствено съчетание от знаци, с което формира цялостна стилова хомогенност.“ (Екатерина Дочева, в. „Култура“, Брой 35 от 28 октомври 2016)


◊ КОНЦЕРТ НА СТРУНЕН КВАРТЕТ "ДЖОКОЗО"

Концертът на втория международен състав, който пристига от Виена, ще се състои на 16 ноември от 19 ч. отново в Студио 1 на БНР. Това е Струнен квартет „Джокозо“ - Себастиан Каслеану (цигулка), Теофил-Юстиниан Тодика (цигулка), Адриан Станчиу (виола) и Бас Йонген (виолончело).

Малка част от спечелените от състава награди са: Международен конкурс за камерна музика, Клуш (2006); Международен конкурс „Чарлз Ханен“, Холандия (2009); наградите „Албан Берг“, „Кренек“ и „Артис“ на Международна лятна академия ISA, Австрия (2011); наградата на HSBC, „Екс ен Прованс“ фестивал, Франция (2012); Vienna Windisch Chamber Music Prize за 2012 и 2014 г., както и втора награда, награда „Питър Друс“, „Музика Вива“ и награда на публиката на Международния конкурс за камерна музика в Мелбърн, Австралия през 2015 г. Организаторите на СФКМ Аджитато’ споделиха, че участието им е наложило пренареждане в предварително уговорените дати на концертите, тъй като в началото на ноември квартет „Джокозо“ правят своя дебют в Концертхауз, Виена. „Момчетата много искаха да дойдат в София и да спазят обещанието си към нас въпреки връхлетелите ги ангажименти. Така със съвместен компромис успяхме да организираме концерта им, който ще се състои на 16 ноември.“ - разказа един от организаторите, цигуларката Калина Митева.

В програмата си в последната сряда от СФКМ Аджитато’ Струнен квартет „Джокозо“ ще изпълнят:

. Йозеф Хайдн – Струнен квартет оп. 76, №5
. Бела Барток – Струнен квартет №5, Sz 102
. Феликс Менделсон-Бартолди – Струнен квартет оп. 80, №6

* * *

Предварителна продажба на билети: на касата на Кантус фирмус в зала „България”, както и на http://ticketsbg.com/ - 12/8 лв.
На място, в деня на концерта - 15 лв.


Автор: Нона Кръстникова
13.11.2016 г. 13:29
Посетено: 1337
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24575-dva-mezhdunarodni-sastava-na-vtoroto-izdanie-na-sofiyski-festival-za-kamerna-muzika-adzhitato