Музика

Концерт на Михаил Славов (пиано)

Из съкровищницата на руската музика

Концерт на Михаил Славов (пиано)


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Михаил Славов (пиано)

На 22 ноември 2016 г., от 19.00 ч. в зала БИАД („Асен Златаров”) на Федерацията на научно-техническите съюзи – София, ул. „Раковски” 108, ет.2, ще се срещнем отново с виртуозното изкуство на пианиста Михаил Славов, който ще ни представи шедьоври „Из съкровищницата на руската музика” в рамките на цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД 2016”.

В програмата:

. П. И. Чайковски – „Годишните времена“ ор. 37А
. Александър Скрябин – Клавирна поема „Към пламъка“ ор. 72, „Два танца“ ор. 73, „Прелюдии“ ор. 74

. Александър Бородин – „Малка сюита“ (първо цялостно изпълнение в България)
. Модест Мусоргски – „Картини от една изложба“

 

◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ


Михаил Славов е роден през 1959 г. в София. Завършва НМУ „Любомир Пипков” при проф. Милена Куртева и ДМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Джулия и Константин Ганеви, както и следдипломна квалификация при тях. Специализира и камерна музика при проф. Жени Захариева. Като студент е удостоен двукратно със специалните стипендии на името на Андрей Стоянов и Панчо Владигеров за изявени музикални постижения и отличен успех. Специализира при проф. Ивон Лефебюр в Париж. Дългогодишен преподавател по пиано в НМУ „Любомир Пипков” – София.

Носител е на следните награди:

Първа награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов”; Първа награда на Международния конкурс „Виртоуози пер музика ди пианофорте” в Усти над Лабем, Чехия; Първа награда на Международния конкурс в Сенигалия, Италия; Четвърта награда на Международния конкурс във Верчелли, Италия; Трета награда на Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти; Награда и медал от Кеймбриджския биографичен център за изявена концертна и педагогическа дейност; Кристална лира 2001 за изявена концертна дейност; Златна лира 2009 за изявена педагогическа дейност и 50-годишен юбилей.

Концертирал е в Италия, Франция, Германия, Австрия, Испания, Канада, Гърция, Полша, Чехия, Унгария и др.

Осъществил е интегрално изпълнение на всички клавирни сонати на Моцарт, Бетовен и Брамс, на късните клавирни цикли на Брамс, на френските и английските сюити, на двугласните и тригласните инвенции и на токатите на Бах. Репертоарът му обхваща творби от Барока до Авангарда. Има многобройни записи в БНР и БНТ. Участвал е двукратно на Международния фестивал за съвременна музика „Пианисимо” с премиерни изпълнения на клавирната соната на Ханс-Вернер Хенце и творби от български композитори.

Михаил Славов развива интензивна и успешна педагогическа дейност. Много негови ученици са лауреати на национални и международни конкурси, а самият той е носител на редица педагогически награди, включително и от Министерство на културата.

Изнесеният през есента на 2014 г. концерт на Михаил Славов с прелюдиите на Клод Дебюси в зала „Асен Златаров” – БИАД беше записан от Българско национално радио и избран за излъчване по линия на международния радиообмен на Европейския съюз за радио и телевизия.

 

Билети: в мрежата на Евентим и преди началото на концерта - пред входа на залата.
Цена на билет: 6 лв

 

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
04.11.2016 г. 11:05
Посетено:
2159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24521-kontsert-na-mihail-slavov-piano