Музика

Деца чуха предпремиерно сюита „Тракия“ на Добринка Табакова в БНР

Част от Музикалната образователна програма на Българското национално радио

Деца чуха предпремиерно сюита „Тракия“ на Добринка Табакова в БНР


◊ СЪБИТИЕТО

Деца първи чуха сюита „Тракия“ на композиторката Добринка Табакова, изпълнена от Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Малчуганите от 19. детска градина „Св. София“ гледаха и слушаха репетиция в Първо студио на БНР като част от Музикалната образователна програма на радиото. Възторжената и искрена детска публика се срещна и с младата, но вече световноизвестна, композиторка Добринка Табакова.

„Най-хубавото в музиката е, че като си затворите очите можете да бъдете където си поискате – в Рила, в Пирин, на морето. Аз съм от Пловдив и със сюита „Тракия“ се връщам у дома, когато си искам“, разказа на децата Добринка Табакова историята на създаването на произведението. Нейният първи авторски диск „Струнни Пътеки“ (String Paths), влиза в топ 3 на Британските класации за класическа музика, а през декември 2013 г. получава  и номинация за награда „Грами“ за най-добър сборен албум с класическа музика. Табакова разказа на децата за инструментите в оркестъра и даде за пример как тимпаните пресъздават вятъра в гората в началото на сюитата „Тракия“.

• Утре вечер в столичната зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР под диригентство на маестро Росен Гергов ще открие новия концертен сезон именно със сюита „Тракия“ на Добринка Табакова. Това е премиера за страната ни на произведението.

Публиката ще се срещне и с австрийския пианист Юлиян Хеденборг, който ще изпълни един от най-красивите концерти в клавирната литература – „Концерт за пиано и оркестър № 2“ от Сергей Рахманинов. Концертната програма ще завърши с музика от балета „Петрушка“ на Игор Стравински.


Автор:
БНР
Публикация:
13.10.2016 г. 15:07
Посетено:
1416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24372-detsa-chuha-predpremierno-syuita-trakiya-na-dobrinka-tabakova-v-bnr