Музика

Бах, Хайдн и Бетовен в първия за сезона концерт на „София квартет“

Концерт на 12 октомври от 19:00 ч. в Камерна зала "България"

Бах, Хайдн и Бетовен в първия за сезона концерт на „София квартет“


◊ СЪБИТИЕТО

“София квартет“ открива сезона с концерт на 12 октомври от 19:00 ч. в Камерна зала "България". Четиримата виртуози на камерната музика ще свирят произведения на трима велики композитори. И по-конкретно: Бах - „Изкуството на фугата“ – Четири контрапункта (1, 2, 3 и 4), Хайдн - Струнен квартет оп.76, №2 „Квинтите“, и Бетовен - Струнен квартет оп. 18, №1.

Творби на Макс Регер и Бах ще огласят Камерната зала България на 25 октомври от 19:00 ч., в песенния концерт на вокален състав "Импресия" със специалното участие на „София квартет“.


◊ ЗА "СОФИЯ КВАРТЕТ"

„София квартет“ към „Софийска филхармония“ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът на квартета се състои от класически и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за него. „София квартет“ е осъществил много аудио и телевизионни записи. Активно концертира у нас и в чужбина. Многобройни са спечелените награди, които са признание за яркия талант и висок професионализъм на състава.


Ето какво споделя виолистът и доайен на "София квартет" - Валентин Геров за новия сезон:

- Започвате сезона с Бах - „Изкуството на фугата“ – Четири контрапункта, произведение, което не е писано за квартет и по същество е изключително сложно.  Защо? И значи ли това, че затваряте вратата на Камерна зала България за не толкова подготвената публика?

- Когато Бах е писал музика не е имало формирани музикални състави. Той е разчитал на наличните музиканти. В никакъв случай не смятаме, че с това произведение гоним хората, напротив. Идеята е да обогатим репертоара на камерната музика. Интересното е, че ще го направим именно с Бах, който, както знаете е писал преди бащата на струнния квартет – Хайдн. В „Изкуството на фугата“ всеки един инструмент има водеща роля. Полифонията го прави еманципиран и равностоен.

- Наричат „София квартет“ „най-добрия български квартет“. Така ли е?


- Абсолютно вярно! Казвам го без ирония и с ясното съзнание, че звучи нескромно. Но, когато едно нещо е истина, то няма как да остане скрито. Държа да отбележа, че при нас, за разлика от други квартети, са налице двете задължителни условия за успех – талант и работа. Ние репетираме много. И сме много талантливи.

- Известни сте с нестандартния си почерк, но и с безкомпромисно качество на изпълнение. Какво да очакваме през този сезон от „София квартет“?

- Освен концертите по програма в зала "България", с ръководството на „Софийска филхармония“ обмисляме нови проекти, насочени към различни целеви групи. Доста нетрадиционни и доста смели. Скоро ще чуете за тях!





Автор:
Надежда Герова
Публикация:
10.10.2016 г. 13:47
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24337-bah-haydn-i-betoven-v-parviya-za-sezona-kontsert-na-sofiya-kvartet