Музика

Биг бендът започва сезона с „Още едно начало“

Концерт на 6 октомври от 19.00 ч. в Първо студио на Българското национално радио

Биг бендът започва сезона с „Още едно начало“


◊ ПОКАНА

В Първо студио на Българското национално радио Биг бендът ще открие сезон 2016-2017 с концерта „Още едно начало”. Виртуозните оркестранти и диригентът Антони Дончев ще представят солистите-актьори Милица Гладнишка и Атанас Сребрев в ролята им на певци на 6 октомври от 19.00 ч. Името на началната изява на джазмените ще сложи отпечатък на творчеството им през целия период.

През октомври 2016 г. се навършват 56 години от създаването на бенда. 38 от тях го ръководи Вили Казасян и го утвърждава като музикална институция. Почит към емблематичния маестро – легенда и вдъхновение за няколко поколения, изпълнителите ще отдадат с участие в концерта „На Вили“, организиран от дъщеря му Хилда Казасян в НДК на 8 декември. 
 
Биг бендът и Антони Дончев ще продължат „Джаз академията“ за утвърждаването на млади изпълнители. Талантите ще се представят на 10 ноември в Първо студио на БНР.

„Работим по проект за обявяване на конкурс за написване на пиеса за биг бенд – разказва за плановете през сезона Антони Дончев. – Искаме да стимулираме авторите да обърнат по-голямо внимание на тази специфична музика и най-вече на младите творци, които не са творили за бенд.“

От началото на 2017 г. джазмените ще поставят още едно ново начало – поредица от концерти за представяне на изпълнителите от състава. „Във фокуса ще са прекрасните ни солисти. Вглеждаме се в собствения си двор, където имаме прекрасни музиканти и могат да дадат много не само на бенда, а и като цяло на музиката“, обяви Дончев.
 
За участие в проекта JazzIt се преговаря с Кристиан Елзасер – германски композитор, аранжор, пианист и диригент, с диригента на Scottish National Jazz Orchestra саксофониста Томи Смит, както и с норвежкия тромбонист Нилс Лангрен.

Очакваме ви на 6 октомври в 19.00 ч. в Първо студио на БНР!


Автор: БНР
02.10.2016 г. 17:57
Посетено: 1004
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24285-big-bendat-zapochva-sezona-s-oshte-edno-nachalo