Музика

Радиофестивалът „Аларма пънк джаз“ представя Амир Косроупур

Концерт на 19 септември от 21:00 ч. в Чешкия център

Радиофестивалът „Аларма пънк джаз“ представя Амир Косроупур
Снимка: Джулия Яколути


◊ СЪБИТИЕТО

Радиофестивалът „Аларма пънк джаз“ на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио ще зарадва почитателите на съвременната авангардна музика със солов концерт на американския пианист и композитор от ирански произход Амир Косроупур. Събитието е на 19 септември (понеделник) от 21:00 ч. в Чешкия център (София, бул. „Раковски“ №100). Програмата включва творби на Стеван Ковач Тикмайер и Амир Косроупур, както и импровизационна част.

„Неудържим замах, непретенциозна директност, железни пръсти“ – така описват концертите на Амир Косроупур в „Лос Анджелис Таймс“.

Музикалната история на Косроупур е доста богата – образование, започнало в най-ранно детство в Южна Калифорния, продължило в Канзаския университет, а после и в Manhattan School Оf Music, където Косроупур защитава докторат. Следват соло-рецитал в Steinway Hall в Манхатън, включващ американска музика, писана след 1975 г., Деветата симфония на Бетовен, изсвирена от вътрешната страна на клавиатурата (като пианистът стои в специално изрязана за целта дупка в корпуса на рояла), колаборации с театрални компании – с ТАСТ в Ню Йорк, с Shana Cordon Theatre и Quake Theatre в Боулдър, Колорадо, с Маргарита Блъш в Кънектикът; пиано-дуото Corky Has A Band (с пианиста Дейвид Бруум), чийто нов албум The Brimstone Project е амалгама от препарирано пиано, електроники и семпли от гласа на гневен проповедник.

Амир Косроупур е в България като участник в спектакъла „Разгръщане“ на Маргарита Блъш (Мансфилд, Кънектикът), част от програмата на фестивала „Панаир на Куклите“ (на 16 септември от 16 ч. в Театъра на Армията). Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“, в рамките на който ще изнесе соловия си концерт New American Works + Improvisation, е платформата, препоръчана му от самия Тикмайер. След концерта „Аларма Пънк Джаз“ ще обяви и цялостната си програма до края на 2016 г.

Билетите са по 8 лв. - предварителна продажба в системата и на касите на Eventim: ttp://www.eventim.bg, и по 10 лв. на входа на залата преди концерта.

 

Автор: БНР
17.09.2016 г. 13:11
Посетено: 683
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24212-radiofestivalat-alarma-pank-dzhaz-predstavya-amir-kosroupur