Музика

Новият сезон на радиосимфониците е посветен на радостта от откривателството

Сезон 2016 / 2017

Новият сезон на радиосимфониците е посветен на радостта от откривателството


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Две световни премиери, четири премиери за България,  музика от съвременни композитори и класици: 14 концерта,  в които ще слушаме и любими произведения  и по-малко познати европейски творби. Така накратко може да бъде представен сезон 2016 – 2017 на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главен диригент Росен Гергов.

• Сезонът ще бъде открит на 14 октомври 2016 г. с творба на Добринка Табакова - младата българска композиторка, спечелила номинация „Грами“ за най-добър сборен албум с класическа музика, отличия от BBC Music Magazine, Stereo Magazine и място в топ 3 на Британските класации за класическа музика. Затова първото изпълнение в България на новото й произведение „Тракия“ се очаква с голям интерес.

Подборът на концертната програма предоставя нови творби на още съвременни български автори. Те включват две световни премиери - на Виктор Илиев с „Тротоарен вихър” и на Румен Бояджиев-син с Увертюра „Али Баба“, както и една за България – на Радослав Лазаров с Увертюра „Седмицата“.

Един от акцентите в програмата е концертът на световния виртуоз на виолончелото Миша Майски под диригентството на Александър Земцов на 27 януари 2017 г.

Очаквана премиера за  България ще бъде Harmonilehre на Джон Адамс, наричан „най-влиятелния композитор на своето поколение. Това произведение Добринка Табакова посочва като едно от произведенията, което слуша с най-голямо удоволствие: „През цялото време, докато го слушаш, си мислиш: Колко велико е! Да успееш да обхванеш цялата тази човешка история от последните 3 века, и как е успял в 40 минути да направи такава сентенция. Невероятно е!“ 

Още един акцент през сезона е концертът на Авнер Дорман Frozen in time за маримба и оркестър. След премиерата в Хамбург, той получи предизвика такъв ентусиазъм у публиката, че за кратко време обиколи всички континенти. В България ще го чуем за първи път в изпълнение на радиосимфониците и солистката Василена Серафимова.

Маестро Росен Гергов има и други нетрадиционни идеи за концерти на оркестъра. Такъв е съвместният проект между  Българското национално радио и НДК - Брамс REMIXED. В него виртуозният челист Бернхард Хеденборг, европейският диджей шампион DJ Grazzhoppa и симфониците на БНР ще изпълнят „Кончерто гросо за виолончело, DJ и симфоничен оркестър върху Четвъртата симфония на Брамс“. Музикалната провокация  е на известния белгийски саксофонист и композитор Фабрицио Касол, който се опитва да отговори на въпроса: „Ако Брамс се беше родил днес, каква ли музика щеше да пише?“ Отговор на тоз въпрос ще прозвучи на 30 ноември 2016 г. в зала 1 на НДК.

Автор:
БНР
Публикация:
10.09.2016 г. 15:48
Посетено:
1233
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24167-noviyat-sezon-na-radiosimfonitsite-e-posveten-na-radostta-ot-otkrivatelstvoto