Музика

"Борис Годунов" под знака на трите "К" - Камджалов, Карталов, Коломбара

Премиера на ММФ "Варненско лято" и Опера в Летния театър 2016

"Борис Годунов" под знака на трите "К" - Камджалов, Карталов, Коломбара◊ СЪБИТИЕТО

ММФ „Варненско лято” 2016 продължава
с премиерата на Опера в Летния театър „Борис Годунов” от Мусоргски на 11 август


Премиерата на „Борис Годунов”, която пресъздава драматичните събития около възкачването на престола на Борис Годунов, ще протече под знака на трите „К” – Коломбара, Камджалов, Карталов. Режисьорският прочит е на академик Пламен Карталов, а диригентската интерпретация – на почетния гост-диригент на Държавна опера Варна, определян като "един от най-ярките диригенти от своето поколение", „философ между диригентите” и "магьосник на пулта" Йордан Камджалов. На прочутия бас Карло Коломбара, който ще дебютира в ролята на Борис Годунов, ще партнират Ирина Жекова, Силвия Ангелова, Евгений Станимиров, Свилен Николов, Христо Ганевски, Бойка Василева, Гео Чобанов, Арсений Арсов, Людмил Петров, Стоян Финджиков, Пламен Георгиев и др. Участва екип на Варненската детско-юношеска опера.


◊ ТРИТЕ "К"

Йордан Камджалов

„Освен Вагнер, другата ми мечта е „Борис Годунов”. Мусоргски е една от най-мощните евристични личности на XIX век. Грандиозен психолог, разкриващ покъртителни светове във вътрешното пространство на човека, той може да бъде учител на Фройд и Юнг по философия. Чудовищно иновативен, като композиционна техника и хармония, той вдъхновява Рахманинов, Скрябин, Шостакович, Дебюси. Абсолютен идеен донор, Мусоргски проектира целия XX век.

Идвам на репетиция с усещането за неповторимост. Екипът на Варненската опера ме посрещна с респект и отзивчивост. Мога определено да кажа, че хорът на Варненската опера е най-добрият в страната. Много съм впечатлен и от хора на Детско-юношеската опера. Имам ясна концепция за „Борис Годунов”, идвам максимално добре подготвен, изисквам максималното от себе си, разчитам на същата реакция от другите и тези неща, вярвам, са гаранция за един добър спектакъл”, обяснява Маестро Камджалов.

Пламен Карталов

Със знаменитата софийска постановка на „Борис Годунов“ академик Пламен Карталов, който освен режисьор е и сценограф на постановката, построи истински нов олтар на операта пред храма „Св. Александър Невски“. Сега във Варна той ще използва даденостите и естествения декор на Летния театър, за да създаде своя пореден шедьовър.

Карло Коломбара - Борис Годунов

Големият италиански бас Карло Коломбара ще дебютира в ролята на Борис Годунов – едно събитие, което отдавна е планирано да се случи именно във Варна. „България е родина на едни от най-добрите баси в света Борис Христов и Николай Гяуров и премиерата на „Борис Годунов” ще бъде едно от знаковите събития на оперното лято там, така че аз държа да съм подготвен по възможно най-добрия начин. Два дни след дебюта ми в ролята на Борис Годунов, ще пея, отново във Варна, и в „Силата на съдбата”.

Варна е едно прекрасно място, в което се чувствам много добре и в което през последните години създадох много хубави приятелства и партньорства”, споделя Карло Коломбара - един от знаковите съвременни баси, който направи първата стъпка към българско гражданство и вече получи статут на постоянно пребиваване с местожителство във Варна.

Апропо, във Варна Карло Коломбара идва непосредствено след участието си в една от коронните си роли на Крал Филип в „Дон Карлос” от Верди в Ел Ескориал – испанския имперски дворец, където се развиват събитията в самата оперна творба.


 

. Събитието е под патронажа на кмета на Варна Иван Портних.

Автор: Виолета Тончева
05.08.2016 г. 17:11
Посетено: 849
Етикети: Варненско лято, Мусоргски, Борис Годунов, Камджалов, Летен театър Варна, МВФ "Варненско лято", Карталов, Коломбара
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/24033-boris-godunov-pod-znaka-na-trite-k-kamdzhalov-kartalov-kolombara